söndag 11 oktober 2015

Positioneringsanalys

I samma veva som vi var på ortopedkonsultation så gjorde vi även en positioneringsanalys på Ludvig. Det var dels sjukgymnast och arbetsterapeut från Ludvigs hab team som var med men även personal som är inriktade just på positioneringar, både sjukgymnast och arbetsterapeut.
Vi hade tagit bilder på Ludvig i olika situationer som gjorde arbetet lite lättare för personalen. Jag tycker själv att det är svårt att förklara hur Ludvig sitter o ligger under ett helt dygn. Det visade sig att han alltid hamnar i samma position och att hans överkropp inte orkar hålla honom uppe långa stunder. Så det som krävs är ett bra bålstöd men även en formgjuten sits behövs. Om han får ett bra stöd i bäckenet klarar han sig längre stunder för att hålla balansen.

I september var vi på denna analys och vi fick reda på vad Ludvig behöver. Först den 21 oktober kommer vi till hjälpmedelscentralen för att prova ut och mäta för att gjuta hans sits till rullstolen och sen ska den iväg och tillverkas. Så som jag sa lite sarkastiskt till teamet när vi hade möte, stolen kommer lagom till jul och då har han redan vuxit ur stolen. Ludvig kommer att få en rullstol som är gjuten efter hans kroppsform och eftersom han sitter sämre när han tippas bakåt kommer han inte behöva en rullstol som går att tippa utan han kommer att få en som han själv kan köra om och när han vill. Han försöker ju köra den han har nu men den är alldeles för tung.

Ludvig har även varit iväg och provat ut och fått gipsat det som ska bli hans skenor till benen/fötterna för att hålla fötterna i en bra position. När han blir äldre kan det bli tal om ytterligare en operation för att ställa rätt hans fötter som idag är i en konstig position. På ortopedkonsultationen talade de även om att det säkert inom kort blir tal om en korsett för att hålla hans kropp i upprätt ställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar