torsdag 22 oktober 2015

Allt handlar om pengar

Igår var vi på hjälpmedelscentralen för att prova ut den nya sitsen till Ludvigs nya rullstol. Vi hade ju varit på den har sittanalysen där de kommit fram till vad just Ludvigs behov var. Han ska få en formgjuten sits till rullstolen och det var den som formades igår. Så nu kommer han att sitta som den prins han är.
Konsulenten på hjälpmedelscentralen är helt fantastisk och redan första gången vi träffade henne kände jag ett stort förtroende för henne. Hon ser verkligen sin patient och behovet där. Hon frågade vad vi tyckte om analysen. Jag sa som det var, vi var helt överlyckliga över att ha fått den chansen för vi har fått en helt annan förståelse till varför Ludvig säckar ihop. Jag har påpekat säkert i två år över hur konstigt Ludvig sitter och att han bara sitter på "ena" skinkan. Detta beror på att han är så stel i ena benet och att bäckenet roterar och sen orkar han inte hålla uppe sin bål.
Efter denna analys har jag satt mig bakom Ludvig när han sitter på golvet eller i soffan. Då kan jag fixera hans bäcken genom att hålla honom med mina ben och sen kan jag stötta upp honom i bålen så att han orkar hålla sig uppe. Det är inga långa stunder han vill sitta så men man märker att han tycker det är skönt när vi gör så, helst när han ska dricka eller äta något i soffan.
Då berättar de att ledningen vill ta bort detta arbetsmoment, att det inte ska göras några sittanalyser för de kostar för mycket pengar rent personalmässigt. Jag kan tänka mig att dessa formgjutna sitsar kostar en del också men...

Då tänker jag automatiskt, visst det är dyrt kortmässigt tänkt men om vi ser flera år framåt borde det väl nästan bli billigare. Om personen får en sittanalys och omgivningen och personen själv vet och får hjälp hur denne ska sitta, ligga och stå för att inte snedställa sin kropp då borde det spara in pengar. Då kanske det dröjer längre innan operationer behövs göras eller???

Jag är glad över att Ludvig fick chansen att göra detta och vi hoppas den nya rullstolen kommer att göra underverk för Ludvigs slitna, trötta kropp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar