torsdag 15 november 2012

Vart är Sverige på väg?

Det sägs alltid att vi bor i ett välfärdsland och jag anser ofta att vi är lyckligt lottade som bor där vi gör men allt oftare börjar bli mörkrädd.
Vi har tur som har högkostnadsskyddet när det gäller mediciner och vård. Tyvärr så börjar det dras in när det gäller högkostnadsskyddet, livsnödvändiga mediciner plockas bort för skyddet och vi får betala allt själv. Tänker så ofta när jag står på apoteket (är där väldigt ofta och personalen känner igen mig nu och pratar alltid lite extra med mig) och lyssnar på personalen när de måste berätta att den sorten ingår inte, har kunden tur finns ett annat märke som ingår men har de otur så får de betala hela beloppet själv, tänk alla pensionärer med sina låga pensioner, hur många måste avstå sina mediciner för att det inte finns pengar?
Vår ena medicin till Ludvig plockades bort, en medicin som han måste ha för att överleva och det finns inget alternativ som går under högkostnadsskyddet till honom. Detta har löst sig för oss men...

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så fick vi inga nya ortopediska skor till Ludvig, regionen har överstigit sin budget och måste dra in på de ortopediska hjälpmedeln. I förra veckan ringde jag till dem igen för att höra hur det gick med hans ärende. De skulle försöka nå Ludvigs ortoped för att höra om det fanns möjlighet att skriva ytterligare en remiss.
Förra veckan var vi på hjälpmedelscentralen för att prova ut en ny stol som vi ska ha inomhus till Ludvig och även en ny rullstol med fler funktioner och som han ska sitta bättre i. Ludvig börjar bli väldigt sned i sin hållning och sjunker alltmer ihop så nu måste vi få honom upprätad. Om vi känner Ludvig rätt så kommer han inte att acceptera en alltför avancerad rullstol där vi spänner fast honom för att positionera upp honom så det blir en liknande stol som vi har nu fast med högre ryggstöd och fällbar rygg, ställbart fotstöd och till den kommer vi att få en speciell ryggplatta så att han inte ska kunna glida åt sidan, något stöd vid bröstet och även nere vid höfterna.
Både sjukgymnast och hjälpmedelskonsulenten pratade direkt om en mjuk korsett till honom för att verkligen sträcka upp honom men då återstår problemet, sparkraven...
Sjukgymnasten skulle se om hon kunde få ortopeden att skriva en remiss på en korsett.

Igår ringde sjukgymnasten för att lämna besked angående allt, en ny remiss till skor har kommit och vi har fått en tid till nästa vecka. Däremot en remiss på en mjuk korsett går inte, det finns inga pengar och kommer antagligen inte att bli till nästa år heller, så pass stora sparkrav har Region Skåne.
Hon hade sagt att det är viktigt för Ludvigs hållning med korsetten men läkaren anser inte att det kommer att hjälpa mot skolios men det är inte det som är tanken enligt sjukgymnasten, det är att få upp Ludvig i en bättre position.
Jag frågade om hon verkligen tror på en korsett för då är jag villig att fråga om det går bra att betala en själv. Om det hjälper Ludvig så betalar jag det mer än gärna, om jag så måste avstå från bra mycket annat. Hon tror verkligen på korsetten och nästa vecka ska vi träffa ortopedteknikerna och då ska jag prata med henne (en helt underbar tjej) om vad det skulle kosta och om det går att göra så.

Om jag har förstått det rätt om jag läser och hör rätt så är det verkligen kris inom vården, om det bara är här i Region Skåne eller i hela landet det vet jag inte men här är det tydligen så illa att det är anställningsstopp och när vikariat löper ut så förnyas de inte och ordinarie personal för slita extra mycket.
När cancerpatienter får vänta bra mycket längre än vad de har tid till för att få behandlingar, att inte komma till vårdcentralen om du inte är väldigt sjuk, ja listan kan väl göras lång.

Är det verkligen så här vi vill ha det, när slutade vi tänka mänskligt och bara på pengar??? Jag blir mörkrädd och jag vill verkligen inte ha det så här. Ingen vågar bli sjuk och skulle du bli sjuk så gäller det verkligen att ha friska personer i din omgivning som kan hjälpa till med allt runtomkring. Eller är det så att vi har blivit bortskämda med allt som bara har fungerat tidigare, att vi har fått all hjälp tidigare???

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen heeeelt galet! Hur har vi i Sverige hamnat i den här positionen? Jo, en anledning är ju styrande regering - det måste till en skillnad. Men jag tror att det även måste till en attitydskillnad i samhället, där vi börjar fokusera på varandra och mänskligheten istället för att vara så själviska och fokusera på pengar. Tur att Ludvig har föräldrar som kan hjälpa honom!

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig om att vi måste börja fokusera på varandra o mänskligheten och verkligen se personen som den individ den är och inte utgå från att alla är lika.
      Hela samhället har blivit snett och egoistiskt och alla ska följa en given mall, tyvärr är inte alla människor inom samma mall.

      Kram!

      Radera