onsdag 26 november 2014

Höftröntgen och mätning av bentätheten

För ett tag sen var Ludvig och röntgade höfterna eftersom han är ganska sned när han står, går och när han sitter så ser det ut som om han bara sitter på ena skinkan.
I måndags var han och gjorde en undersökning där de mätte hans bentäthet för att ha koll på benskörhet eftersom han sitter still så mycket.

Idag var det åter dags för ett besök hos neurologen och det var med blandade känslor jag åkte dit. Vi märker en förändring hos Ludvig, han vill gärna ligga kvar i sängen, han sluter sig lite mer och spasticiteten ökar. Annars kan vi inte sätta fingret på var felet ligger men det känns att det är något. Vi har ju varit här förr, det närmar sig vinter och det är ju då förändringarna har skett hos honom.

Neurologen gjorde sina tester och han tittade på Ludvig när han gick. Han håller med om att spasticiteten har ökat men att den var annorlunda mot förr, han är inte lika skakig som tidigare men det är inte så konstigt för det blev bättre efter de förlängde hälsenorna. Det som har skett är att det har gått högre upp i benet. Läkaren kan inte förklara varför han är svagare och inte använder sin högersida på samma sätt som sin vänstersida för han var mjuk o rörlig i sin högerarm och hand. Han tror inte heller botox är något alternativ för det känns inte som sådan form av spasticitet på Ludvig.

Vi tittade på plåtarna från höftröntgen och de såg hyffsade ut, liten förändring och det var lite sämre på hans vänstersida, 23 eller 27 % avvikelse var det där. När de sen tog plåtar när de böjt ut höfterna så la de sig rätt så rätt igen. Man gör inget eller reagerar inte förrän det är över 30%.

Bentäthetskontrollen är inte klar ännu och om jag förstod det rätt så är det mer ett redskap för att hålla koll på värdena längre fram.

Som vanligt var Ludvig fantastisk vid alla kontroller, han ligger blickstilla, rör inte en fena och bara låter dem undersöka eller röntga honom. Morfar sa idag att Ludvig måste vara en läkares drömpatient 😍.

Fick frågan idag om vi tyckte att vi upplevde att sjukdomen fortskred och det är ju så svårt att säga, vi ser ju honom varje dag. Det vi reagerar på är ju hans problem med benen men annars vet vi inte. Läkaren kan inte heller säga något, han är väldigt neutral, säger inte att han är bättre men heller inte sämre så...vi fortsätter leva dag för dag och se vad som händer.

Just nu hoppas vi bara att det är en fis på tvären eller en liten vintersvacka och att han snart är tillbaka där han varit under ett tag nu.

Fina, fina prins Bus, han får stå ut med så mycket och jag undrar så hur han känner sig, vad som händer i hans huvud, vad han tänker och reagerar på allt runt omkring ❤

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar