tisdag 20 mars 2012

Försöker träna

Vi är inne på andra veckan med intensivträningen på Hab, det är två dagar i veckan och då är meningen att han ska träna på att trycka på en knapp och få ett meddelande om vad som ska ske och sen åka rullstol mellan aktiviteterna. Aktiviteterna går utmärkt men med rullstolsträningen går det sämre, han vill absolut inte sitta i den men vi måste fortsätta träna på det för hans gång blir bara sämre.
Nu ska det beställas tid för att beställa en ny rullstol till honom, den han har nu är den allra enklaste modellen, klumpig och alldeles för liten för Ludvig. Det ska beställa en som passar honom bättre på alla sätt och som är lättare för oss att fälla ihop.

På Hab tränar specialpedagogen mycket med att Ludvig själv ska visa om han vill fortsätta med det de gör, som tex när de hoppar på studsmattan så sitter Ludvig ner och E hoppar och när hon sen slutar så säger hon, Ludvig nu får du visa om du vill hoppa mer. Ibland går det fort att han visar genom att försöka sätta den i gungning att han vill mer, ibland behöver han en paus och då sitter han bara still och sen försöker han hoppa till när han vill mer, vill han inte mer så visar han klart o tydligt genom att hitta var man går av studsmattan. Likadant gör de när de gungar på en gungbräda och där är han grym, han tar själv sån fart när han vill fortsätta när E har stannat den.

Idag gjorde vi likadant hemma, Kristian höll i honom och sa, Ludvig vill du hoppa och då böjer Ludvig benen till att ta sats för att hoppa och sen hjälpte Kristian honom att ta ett skutt sen sa han, visa om du vill mer och då förde Ludvig ihop Kristians händer så han fick ett bra grepp.
Idag när Ludvig åt lunch satt Nora och Kristian och åt en kaka och då pratade de om kakan och när Ludvig hade ätit och druckit upp hoppade han ner från stolen som vanligt och skulle tacka för maten på sitt lilla sätt men han var missnöjd på något sätt. Han ville inte gå från bordet så jag lät han känna på kakan och frågade om det var kakan han hade hört oss prata om och då la han kakan på bordet och hoppade upp på sin stol igen och åt kakan och sen var det inga problem att gå från bordet.

Det behövs tränas mycket på detta, att få Ludvig att visa om det är något han gillar och vill fortsätta att göra det. Det är det enda sättet vi kan kommunicera på, att han visar med kroppen vad han vill.
När det gäller saker han inte vill då visar han det genom både kropp och ljud :-)

1 kommentar:

  1. Så bra att inter-net fungerar igen.
    Tittar efter nya inlägg varje morgon.
    Nu känns det som om Cosmopolitan skulle sitta bra. Säg bara till eller skicka ett mejl så kommer jag som ett skott.
    Kram
    Marianne

    SvaraRadera