tisdag 27 mars 2012

Sofias änglar

Denna säsongen har jag sett Sofias änglar och jag tycker det är fantastiskt. Igår var det ett riktigt jobbigt program, det väckte så många minnen. Det handlade om en familj med tvillingdöttrar där den ena flickan drabbats av leukemi. När de kom för att hjälpa familjen höll de på med förberedelser inför stamcellsbyte på lilla flickan. Att se allt detta igen, när de tog sig till sjukhuset det väckte så många otäcka minnen och känslor. Att behöva se barn lida är det värsta som finns, att se detta var som att uppleva samma sak igen. Det är detta som Ludvig genomgick, tror nästan att Ludvig fick sin cellgifts behandling på kortare tid, det tog knappt en vecka för att slå ut hela hans egna immunförsvar, att ta bort hans egna celler. Tror att det görs på lite längre tid när det är cancer, inte säker men...

Att höra sköterskan berätta från barnonkologen när Sofia frågade hur många som drabbas och hon svarar, det är ändå inte så många, det är 300 barn i åldern 0-18 per år i Sverige. Då är det ca 20 % som inte klarar sig och med snabb huvudräkning så är det ca 60 barn om året som dör i barncancer. Jag tycker att det är många, alldeles för många.

Ser vi då till Ludvigs sjukdom så är den ännu mer sällsynt, enligt socialstyrelsen så är det ett barn varannat år som föds med ALD men vad vi vet nu så är det fler, kanske en slump och att det är lugnt sen ett tag fram. Ludvig fick sin diagnos 2009, en pojke 2010 som inte finns mer och en pojke 2011 som har fått en transplantation och som kämpar för att få upp sina värden.
Oddsen i ALD är sämre än i cancer eftersom ALD oftast upptäcks för sent men om den upptäcks i tid så är det ungefär densamma behandling som cancersjuka barn får och man bor och lever på samma sjukhus, på samma avdelning.

Mycket starkt och känsligt avsnitt och det tog mig hårt och det var verkligen svårt att sova inatt. Tyvärr klarade inte sig flickan och mina tankar går så till systern. Tänk att ha en tvilling under 5-6 år och som sen försvinner, det måste bli så tomt.

Jag håller med Sofia, barn borde inte få bli sjuka. De är så oskyldiga och hjälplösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar