lördag 3 september 2011

Liten formsvacka

Vet inte vad det är som händer riktigt med Ludvig men det känns som om vi har varit här tidigare. Tyvärr får han svårare och svårare för att få fram ord, även de ord som har varit helt klara har han problem med nu. Antar att det bara är vi här hemma som kan förstå några av hans ord för tillfället. Hans sömn har tyvärr oxå blivit sämre igen, han vaknar mellan 3,30 och 5,30 tyvärr oftare det tidigare än det senare.
Om jag tänker tillbaks när vi har haft det så här tidigare så tror jag att detta hänger ihop, sömn och tal. Vet inte om det är något som oroar honom eller att det har blivit för mycket för honom dessa sista veckor med skola och allt som har kört igång på Hab.
Kristian tycker sig höra att han säger molnen och det vet vi att han har pratat om tidigare, om att åka upp till molnen. Kanske det är så att han känner en oro i kroppen som då visar sig i hans speedade sätt, tal och sömn.

Samtidigt som han backar i dessa saker så har han gjort andra framsteg och verkar samtidigt så tillfreds över att vara i skolan. Även om han mest bara sitter i skolan och inte vill göra något särskilt så är han ändå bland andra personer än bara oss här hemma. Visst att han blir arg där men han accepterar de andra och han är inte arg eller ledsen när jag lämnar honom där. Även om han blir arg där så har jag förstått att han är mer glad och nöjd än vad han är arg och frustrerad och det är ett stort steg om man jämför med för ett år sen.
Lika glad som han är när jag lämnar honom på morgonen så lyser han upp och blir glad när han hör min röst när jag hämtar honom, han reser sig upp direkt han hör mig och när jag kommer fram till honom tar han min hand och luktar på den så att det är rätt mamma som hämtar honom.
Vi håller våra tummar hårt för att detta bara är en tillfällig formsvacka som inte varar allt för länge, vi fortsätter prata vanligt med honom och vi fortsätter att försöka "få ner" honom i hans speedade jag och få honom att kämpa med orden istället för att fly in i sig själv. Kanske det ger lite resultat men annars försöker vi läsa av honom på andra sätt, han är ganska tydlig i sitt kroppspråk :-)

Lena, är ni nöjda med den lösningen på duschutrymmet? Vår tanke är oxå att göra utrymmet avlångt för att komma bättre till och hjälpa Ludvig, vi tänkte använda oss av kortsidan av vårt badrum och göra en duschvägg där. Vi tycker bara att om man bara har ett duschdraperi så blir väl hela badrummet vått när man duschar. Ludvig vill gärna duscha själv och hålla i slangen och eftersom då synen är borta så händer det ofta att slangen far åt alla håll och då är det bra med duschkabinen för då slår vattnet på väggarna.

2 kommentarer:

  1. Vi var oxå tveksamma till draperi från början - hade velat ha sådana där glasdörrar som går att svänga både utåt och innåt, men det var bara draperi som godkänndes som anpassning.
    Men tycker att det funkar bra. Draperiet håller sig på plats innanför den lösa kanten.Och drar man bort draperiet får man extra svängrum.

    Lena

    SvaraRadera
  2. Intressant att ni kan se samband mellan sömn, tal och att Ludvig är uppe i varv som han verkar vara nu. Kan det vara en reaktion på nya rutiner med skolan? Hoppas att han snart är tillbaka på banan igen i alla fall.

    Kram från Karin

    SvaraRadera