lördag 10 december 2011

Så häftigt att se

Det är så häftigt att se hur Ludvigs andra sinnen öppnas upp när andra försvinner. Han börjar verkligen använda sig av andra nu när han som jag tror har förstått att synen har försvunnit för alltid. Det känns som han börjar acceptera att synen är borta och för ett bra tag sen så började han använda sina händer mycket mer och även lukten men nu så händer det saker här.

För ett tag sen köpte jag ny duschcreme till barnen, en som vi alltid hade tidigare (vet inte varför jag bytte sen) och när Ludvig fick den i sin hand såg man hur hela han lyste upp i ett igenkännande. En kväll när han sen duschade blev något fel och han var jätteledsen. Vi försökte ta ut honom ur duschen för att inte tvinga in honom i ett tvång men han verkade så ledsen så in med honom igen och han fick lukta på hårschampo men nope det var inte det som var fel, sen fick han lukta på duschcremen och han blev lugn och glad så han fick lite i sin hand och satte sig ner för att tvåla in sina fötter (så som han gör på sitt sätt)

Idag på morgonen så duschade Nora och rätt som det är hör jag att Ludvig är uppe o valsar rundor (han kan knappast smyga eftersom han går in i allt och trampar på allt och landar oftast på rumpan) och när jag kommer ut i hallen står han vid byrån och snusar, han luktar o luktar o ler och han luktade sig fram till toaletten där Nora hade använt hans duschcreme :-) Han fick känna o lukta på hennes arm och sen var han nöjd för då visste han var lukten kom från.

Idag firade vi pappas födelsedag här hemma och vi tände upp en massa ljus. Ludvig stod under vår trappa och filosoferade och gick fram och tillbaka (där finns nått att hålla i hela tiden så där känner han sig trygg). När jag tände ljusen i köket så började hans lilla näsa röra på sig igen och han tog sig fram från trappan och kom stapplandes över golvet med en näsa som rörde på sig och så började han blåsa, han skulle blåsa ut ljusen :-)

Medan vi väntade på att kaffet skulle bli klart så tog Kristian fram sin snusburk och det märkte Ludvig och han fick tag i den. Han kände o klämde o luktade på burken. Han försökte öppna den men det gick inte, då kommer ordet öppna och Kristian öppnade den och Ludvig tog den och kände på påsarna och fick tag i dem och kastade iväg dem och skrattade så hela kroppen den skakade. De la ner påsarna i burken igen och Ludvig fick själv upp locket denna gång, han gjorde likadant igen, kastade iväg prillorna, dök ner med huvudet i bordet och luktade och sen skrattade han lika hjärtligt igen.

För att känna igen personer som kommer hit ( de som han känner väl), kommer han väldigt nära, drar ner huvudet på oss, känner på håret och luktar på oss. Ett tag nöjde han sig med att lukta på våra händer/armar men nu är det gärna huvudet han luktar på.

Trots att han är så förkyld som han är så är hans luktsinne på topp, undrar då hur bra det är när han är frisk.

Imorgon kommer avlösaren och har Ludvig och jag har lovar Nora att vi ska åka till stan och lämna hennes önskelista till tomten och att vi sen ska gå o äta eller fika i stan.

Ha en mysig tredje advent!

1 kommentar:

  1. Gud vad härligt det var att läsa detta! Även om det är en lång väg att vandra, så finns det fina saker på vägen - och det har ni verkligen lyckats uppmärksamma! Hoppas ni haft en riktigt skön tredje advent, och att ni får en härlig kväll.

    Kram!

    SvaraRadera