söndag 4 december 2011

Det känns som om något är på gång...och då gäller det att fokusera på det som gör oss glada

Idag är en sån dag då vi önskar att den ska ta slut så fort det bara går. Demonerna har vunnit varenda kamp mot Ludvig och det är så jobbigt. Det var riktigt länge sen vi hade en sån här dag som vi har haft idag. Frukosten tog två timmar, lunchen tog två timmar och in emellan har bara varit dryg. Det har kanske varit ca 2 timmar idag som har fungerat någorlunda annars har den onda tävlat mot den goda mest hela dagen. Frågan är vad som är på gång, något är det som inte står rätt till hos honom, hela hans allmäntillstånd är påverkat. Kanske det är så lätt som en förstoppning, det är nog det som ligger närmst här, samtidigt så har han hostat lite idag och han gurglar väldigt mycket så kanske det är halsont. Den enda som vet vad som inte stämmer det är Ludvig själv och han kan inte berätta det.

Det jobbiga är i dessa läge att mitt dåliga samvete, att mitt tålamod tryter och att jag blir så hiskeligt arg på honom när han "bråkar" så som han gör. Det är inte bara mitt tålamod och samvete som är dåligt i dessa perioder, det är hela familjens. En ond cirkel blir det. Efteråt så tänker jag alltid, var det lönt att bli så arg på honom, han kan ju faktiskt inte hjälpa det och det var ju faktiskt inte så farligt. (fast två timmars kämpande vid varje måltid skapar ganska stor ångest för att sätta sig vid matbordet).
Jaja, nu är denna dagen snart över. En spruta i rumpan på Ludvig för att se om det var det som störde och sen ska barnen sova och vi ska fortsätta göra vid hallen.

Vem annan än jag kan komma på att renovera hallen den 1 dec, stör ganska mycket i julefriden men det kommer att bli fint när det är färdigt. Tänk, efter fyra år ska den fula gula tapeten bort.

Dessa dagar när det är sånt kaos här hemma är det så viktigt att fokusera på de saker som håller oss uppe och som gör oss glada. Så här kommer en liten lista på vad som gör oss glada :-)

  • Varje dag då Ludvig kan ta sina tabletter utan att tvånga
  • De gånger vi får hem foto från skolan som visar en glad Ludvig, som tex en bild där Ludvig och en klasskompis står mitt emot varandra och känner på varandras händer <3 det värmer så ända in i hjärtat.
  • De dagar då det står i Ludvigs loggbok att han har haft det bra i skolan, att han har mått bra och verkat vara närvarande. De blir fler o fler, de jobbiga dagarna blir färre o färre
  • Att se vilken underbar, omtänksam och vetgirig lillasyster vi har här hemma. En modig liten tjej, som jag igåt blev av med när jag var o handlade. Hon sa till en personalen att hon blivit av med mig och så letade de igenom hela varuhuset.
  • Att vi faktiskt har så mycket tid med varandra, hela familjen och våra nära o kära
  • När Ludvig har suttit och ritat med en tuschpenna (vilket han alltid har avskytt eftersom han har ansett att han inte har kunnat rita) och att personalen sen har satt på vaxsnöre på de linjer han har ritat så att han kan känna det han har skapat.

  • Den underbara personal på Hab som verkligen samarbetar med oss, en specialpedaog som jag verkligen har som ett bollplank när jag har mina funderingar, som sen i sin tur går vidare till rätt person beroende på vad det gäller. Vad hade vi gjort utan er??? Psykologen som har fått mig att tänka efter mer än en gång...när det gäller mig själv.
  • En underbar kurator som jag ringer när jag behöver komma i kontakt med vår läkare eller om försäkringskassan är i farten.
  • Ludvigs klassföreståndare som gör allt för att Ludvig ska ha det bra och som oxå verkligen lyssnar på oss och tar saker o ting till sig.
  • En sak som inte har med Ludvig att göra är personer som verkligen brinner för sitt arbete. Var i en elektronikbutik i förra veckan och kollade runt lite. När jag kom till kameraavdelningen och kollade på objektiv så kom det fram en försäljare och frågade om hon kunde hjälpa till, vi började prata och även om jag inte skulle köpa något så tog hon fram en kamera och visade inställningar på kameran som jag inte hade en aning om. Sånt gör mig glad, riktig service.
  • Att kunna hjälpa andra, att vara stöd för andra personer som har det jobbigt, det gör mig faktiskt glad. Fick svar på ett mejl en dag, själv tyckte jag att mitt mejl var superrörigt men personen som fick det var så tacksam och glad för jag hade tagit fram de bitar som de hade tappat på vägen. Då var min dag räddad <3
Självklart mår jag bäst när mina barn mår bra och jag ser att de har det bra, tyvärr händer det att demonerna tar över Ludvig och då tar jag fram min må bra bank och tänker på det som gör mig glad och får mig att må bra.

Vad gör er glada och vad får er att må bra???

Ibland måste man stanna upp och hitta de små positiva bitarna i livet. Dagarna bara springer ifrån oss, vi jagar efter varje minut, till vilken nytta? Stanna upp och njut av de små, små sakerna som vi så ofta annars tar för givet. Jag var likadan innan men jag har fått en helt annan syn på livet.

Har sagt det förr men det tål att upprepas...Lev i nuet <3 <3 <3

1 kommentar:

  1. Hoppas snart att det blir lite bättre tider! Jag är så stolt över dig, som tar dig tid att berätta och sätta ord även på det jobbiga. Och det är fantastiskt att du orkar se ljuspunkterna!

    Du frågar vad som gör oss som läser glada... jag har sagt det flera gånger de senaste åren (kanske blir man lite klokare med åren) att jag önskar mig just inget annat än odramatisk vardag. Jag gläder mig också den här tiden på året åt allt vackert som är i adventstiden.

    Många kramar från Karin

    SvaraRadera