fredag 20 januari 2012

Bolltäcke

Igår kom arbetsterapeuten hem för att visa oss funktioner med ett bolltäcke som Ludvig ska få testa. När hon hade kommit ner till hjälpmedelscentralen då var täcket borta, någon hade tagit det. Eftersom det var försent att avboka bil så kom hon ändå och vi gick igenom papper och hon fick se den bostadsanpassning vi har fått gjort.

Igår skrev jag ut på facebook om bolltäcket och att jag verkligen hoppas att Ludvig vill testa detta för det verkar helt underbart. ALDmamma Annika hade skrivit en hel massa fakta om bolltäcke och hur bra hon tyckte det var. Det beskriver täcket så bra så ni får ta del av det här:

Bolltäcke är jättebra
finns större med stora bollar och mindre täcken med mindre bollar, vi fick stora täcket först men bytade sedan till mindre, Vi använde det först när Nicki åkte bil då det var mycket obehagligt för honom. Jag förespråkar det verkligen.
Bolltäcke är ett hjälpmedel som avser att ge stimulans i känselsinnet, där kroppslig avgränsning och trygghet är det primära.

Täcket ger alltså en mängd känselintryck som stimulerar beröringssinnet, muskel- och ledsinnena. Det ger en stark och behaglig känselupplevelse som förstärker kroppsuppfattningen och ger djup avslappning.

Täcket har syftet att bl a motverka fysisk och psykisk oro på dagen och natten och därmed skapa harmoni.
Det gynnar även känslan av trygghet, motverkar stress, underlättar koncentration, och skapar som sagt lugn och ro. Att inte känna igen kroppens gränser, skapar känslor av oro och otrygghet. Att täcket då även har funktionen att markera avgränsning för de personer som har problematik med att känna var den egna kroppen börjar och var den slutar hjälper till att motverka denna oro.

Hormonet oxytocin1 utsöndras när bolltäcket ger värme och tyngd. Bolltäcket finns i flera olika storlekar och med olika tyngd. För små barn och äldre som upplever vissa modeller som tunga, rekommenderas den lättare modellen.

För de olika användningsområdena och behovsgrupperna är täcket t ex ett ovärderligt hjälpmedel för personer som önskar kunna komma till ro och som behöver lugn och djup sömn - utan sömnmedel.

Bolltäcket har visat god effekt vid lindring av akuta och svåra ångestattacker.
Täcket framkallar rogivande egenskaper och är beprövat hos utvecklingshämmade, hyperaktiva, autistiska, psykiskt sjuka och dementa personer. Det används också med stor framgång vid ätstörningar som anorexi, missbruksproblematik, hjärnskador, vid smärta, fibromyalgi och neurologiska sjukdomstillstånd. Man vet genom forskning att bristande förmåga att tolka och redigera sinnesintryck påverkar såväl kropps- som rumsuppfattning. För personer i detta sammanhang som känner oro och har obehagskänsla kroppsligt vid bilåkning ger täcket en mycket effektiv trygghet.

De lättare täckena har tack vare sin följsamhet en omslutande verkan. De har en annorlunda fyllning som inte ger fullt så djupgående taktil stimulering och är de vanligaste bolltäckena inom åldringsvården.

‎2Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som sätter fart i kroppen vid fysisk beröring. Det styr en rad livsviktiga funktioner och är därmed avgörande för vår överlevnad, oxytocinets effekter beskrivs i forskarsammanhang som ett kroppens lugn och ro-system,

Oxytocin...
...lindrar smärta
...sänker blodtrycket
...sänker nivån av stresshormoner
...ger bättre matsmältning och näringsinlagring
...stimulerar tillväxt
...påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret
...gör oss mer lugna och rofyllda
...gör oss mer sociala och intresserade av vår omgivning
...gör oss mindre rädda och fientligt inställda
...förbättrar relationer
...underlättar inlärning

Jag har prövat det utförligt, gillar det helstarkt och när jag pluggade gjorde jag ett arbete om bolltäcke som hjälpmedel därav ett utdrag ur texten:) Lycka till!
Jag kan också säga av erfarenhet att ett bolltäcke är suveränt att ha medan man tappar funktioner , med detta kommer ju oro, osäkerhet, pga snabba förändringar, kroppen och sinnena går ur balans. När man sedan mist funktioner av detta slag och landat i det och hittat tryggheten i sitt nya jag så behövs inte täcket lika mycket... kanske inte alls:)

Nu hoppas vi att de hittar vårt täcke så att vi kan få testa det, Ludvigs sömn har blivit bra mycket bättre sen vi slutade med Baklofen och det verkar som hans kropp är mottaglig för tvångsmedicinen igen men det är fortfarande inte helt okej med sömnen, kanske bolltäcket kan hjälpa honom istället för att öka dosen på medicin.

Då var det helg igen så ha en skön fredag!

1 kommentar:

  1. Jag har hört mycket positivt om bolltäcken! Dels bland barn som har svårt att sova, men även för vuxna som är oroliga om natten. Så skönt att Ludvig ska få prova detta, hoppas verkligen att det är något för honom!

    SvaraRadera