tisdag 23 november 2010

Ganska bra besked idag, tycker vi

Idag var vi hos neurologen för en kontroll av Ludvig. Senast jag pratade med honom så var Ludvig så långt nere i sin svacka, då när talet var helt borta så det blev positiv överraskning för läkaren idag.

Han gjorde sina vanliga kontroller, testade reflexer, stelhet och sådant. Han ser inga större förändringar än vad där var i januari. När vi var på kontroll i januari hade det ökat lite men sen dess har det stått still så det känns så skönt.

Vi pratade lite om Ludvigs tvång, vilket han har många av. De varierar lite dag från dag men de ser i stort sett likadana ut. Det måste vara hemskt att leva med tvång, han har precis börjat med en ny sak som förbryllade läkaren lite för han kunde inte härleda det till sjukdomen men jag tror att det är ett nytt tvångsbeteende som är övergående. Så han skulle inte lägga ner så mycket tid för att fundera över det utan om det blir värre får vi höra av oss =)
Vi har gått igenom en massa olika tvångsbeteende under resans gång och vi kommer säkert att gå igenom fler. Jag hoppas att allt eftersom tiden går så finner han själv lösningar för att inte behöva störas så mycket av dem som han gör för tillfället. De upptar väldigt mycket av hans tid, tid som han skulle behöva använda till andra viktigare saker.
Jag frågade om det då kan vara så att det tyder på det som jag har förespråkat sen i våras, trauma, posttraumatisk stress. Till svar fick jag att vi säkert också har funderat på om det är sjukan som tagit fart (och visst har vi det i flera olika omgångar) men han måste nog hålla med nu, eftersom vi ser små framsteg igen, ingen förändring på hans spasticitet och inga större förändringar på plåtarna så...visst kan det vara så att det är en djup depression eller trauma beteende som har visat sig tillsammans med hans sjuka. Det är bara tiden som kan utvisa vad det är men visst kändes det bra idag. Vår superhjälte <3

Han har blivit mycket bättre på att äta, han vågar prova lite nya saker. Vi erbjuder lite smakprover men har alltid hans "vanliga"kost redo om det nya inte funkar. Just nu äter han både paprika, clementin och i fredags testade jag snacks och där slank ner några stycken. Så jag säger det igen, just nu lever vi i positiv energi och vi samlar på oss för att ha om och när vi backar igen.

Igår var vi på Hab och träffade specialpedagogen och sjukgymnasten så idag fick vi tider från sjukgymnasten. Mellan en och två gånger i veckan ska vi träffa henne och så ska Ludvig träna i vatten tillsammans med oss och henne. Han gillar att bada och i vatten kan man träna mycket så nu kör vi...med början på fredag morgon.

1 kommentar: