onsdag 29 december 2010

Hur prioriterar man egentligen?

Idag tog vi oss utanför huset :-) Vi körde till Mobilia och skulle fixa lite inför nyår och sen tänkte vi passa på att låta barnen äta lunch där.
Det märks att det är mellandagar för fy för vad med folk.
Jag placerade maken med barnen på McDonalds och så gick jag och fixade lite ärenden. Nya underkläder till barnen, lite klämmor och gummiband till Nora och sen gick jag till apoteket för att beställa Ludvigs mediciner. När jag kom fram och sa vad jag skulle ha så han att tyvärr så finns inte det hemma men det var jag fullt medveten om, det behövs alltid beställas men jag är ute i god tid. Då tittar han lite extra på skärmen och sen säger han, ja dessa tabletter ingår inte i högkostnadsskyddet längre. Ehh, jag höll på att tappa hakan och frågar om det finns någon kopia på dem som ingår. Nopp, det finns det inte, läkemedelsverket har bestämt att dessa mediciner inte ska subventioneras längre. Jag tittade på den stackars killen i kassan och frågade om han skojade med mig, det kan inte vara sant. Det är mediciner som Ludvig kommer att behöva livet ut och är livsnödvändiga för att han ska leva. Han sa att det enda jag kan göra är att kontakta Ludvigs läkare och höra med honom. Dessa mediciner är svindyra och ju äldre Ludvig blir desto större dos kommer han att behöva.

Jag kontaktade hans läkare och trots att han inte var i tjänst så svarade han. Jodå han hade hört om det och de var i kontakt med läkemedelsverket och höll på att strida om det. Jag ska kontakta honom på måndag då han är åter i tjänst och då ska de se om det finns någon lösning för dessa mediciner.
Min stora fundering är då på så många andra mediciner och hjälpmedel som inte räddar livet men som ändå är subventionerat. Hur avgör de vad som ska vara och inte vara med i systemet egentligen. Jag brukar inte gnälla över pengar men helt ärligt så dessa tabletter är svindyra men livsnödvändiga. Givetvis kommer vi att köpa hans tabletter men jag tänker på så många andra, där det inte finns en krona över varje månad, hur gör de personerna? Låter bli att köpa mediciner, köper på andrahandsmarknaden och får kanske tabletter som inte är de rätta.
Var är vi på väg egentligen??? Vad kommer härnäst, vad ska tas ifrån oss i vårt så "braiga" land??
Jag ska inte klaga, vi har klarat oss bra med alla dyra mediciner tidigare men...och vi vet inte om det går att lösa med någon kopia ännu, det får vi höra på måndag men jag var bara tvungen att avreagera mig.

5 kommentarer:

  1. SORGLIGT! SKAMLIGT!
    Marianne

    SvaraRadera
  2. Fy fan att det ska behöva vara så! Madde du borde satsa på en politisk bana istället.

    SvaraRadera
  3. Först flinade jag lite när jag läste, för vi var också på Mobilia häromdagen och även jag placerade make samt barn på Mc Donalds för att själv kunna uträtta lite ärenden! :-) Går mycket smidigare då!
    Sen blev jag arg när jag läste vidare! Håller med om att det inte är klokt som de håller på med alla mediciner och vem som bestämmer vad kan man ju fråga sig! Dessa människor är mest troligt inte i behov av några mediciner själv men vill gärna ha mer lön varje månad, så då drar de in sånt som kostar mycket annars blir det inga pengar över till dem! Jag har haft problem med migrän i många år och provat i stort sett allt som finns på marknaden. Till slut hittade jag en sort som faktiskt funkade, men då slutade de subventionera dem så klart! Någon fungerande ersättare har jag inte hittat så nu får jag klara mig utan medicin och vänta ut varje anfall som varar i ca 1 vecka. Inte livshotande som i Ludvigs fall, men fruktansvärt irriterande. Hoppas verkligen ni kan få fortsatt hjälp! Ni verkar ha en fantastisk läkare!

    Positiva besked från Försäkringskassan vet jag inte när jag fick senast, så det är bara att gratulera till det!

    Vi dras med någon sorts kräk- och diarrésjuka! Winston och jag blev plötsligt sjuka i söndagskväll när vi var bortbjudna, så vi fick hastigt bryta upp och gå hem. Jag har väl blivit något bättre, men Winston kräktes igen i natt och har fruktansvärd diarré. Läkarna säger som vanligt att det är virus! :-( Vi ska ha 2 familjer här imorgon kväll (är det tänkt)och handlade massor av mat för flera tusen igår, men vi får väl se hur det går med det. Får meddela familjerna idag om hur läget ser ut. Känns mest juste om de själva får avgöra hur de vill göra! Tråkigt men sant! M a o vet jag inte om jag gör så klokt i att titta bort till er idag som jag hade tänkt?
    Stor kram,
    Annika K

    SvaraRadera
  4. Det är helt hemskt!!! Så jävla orättvist! Det är detsamma för mig med ett vaccin som jag behögver två gånger om året, det går på 1800 styck, och det får jag betala ur egen ficka - utöver de 1800 som man betalar på högkostnadsskyddet...

    Åh, jag önskar att jag kunde göra skillnad, och jag hoppas att jag någon gång i framtiden KAN göra skillnad.

    Massor av kramar till er, och heja Ludvig!

    SvaraRadera
  5. Vilka mediciner var det? Det kanske drabbar oss också.

    Jag blir så arg. Det är skam att livsviktiga mediciner inte är subventionerade. Men kan inte Ludvig få dem på licens eller något så att de blir subventionerade.


    Nu kommer ett nytt år. Nu hoppas jag att det bara blir bättre och bättre och att framgångarna avlöser varandra.

    Kram
    Annette

    SvaraRadera