söndag 5 juni 2011

Det finns många olika sätt att träna och massor olika saker att träna

Det mesta handlar ju om att få tillbaka Ludvig så gott det går, vissa bitar vet vi ju att de inte kommer tillbaks som tex hans syn. Vi har tränat honom mycket med att få tillbaks en del muskler, fin och grov motorik och det mesta sker ju faktiskt i det dagliga livet. När han går, när han kämpar för att resa sig från golvet, att förflytta sig på något sätt, att äta, att ta på sig, att hålla sig upprätt, att leka med playmobil gubbarna, att få de på plats där han vill osv. Listan kan göras enormt lång och det är ni säkert med på men jag tror att det vardagliga sakerna är de som ger mest träning och sen övriga saker som sker på Hab och skola det är bara bonus.

En sak som vi verkligen måste träna på nu är att få Ludvig till att socialisera sig mer, att vi inte bara kan vara hemma. Ett par gånger när avlösaren har haft honom har han vägrat fika med henne, han har vägrat ta sin tablett och senast när vi var hos mormor och morfar så vägrade han äta mellanmål, i onsdags när vi var på begravningen så vägrade han ta sin tablett, han äter ingen frukt i skolan osv. När vi har varit på Ikea har han ätit där, det är ett tag sen nu men då gjorde han det, han har ätit på McDonalds men så fort vi kommer hem till någon annan så vägrar han äta eller dricka vilket är en katastrof helst när det är så varmt som det är nu.
Samma sak, när vi kommer hem till någon så vägrar han sitta ner, man ska bara gå runt med honom och han blir inte nöjd förrän vi sitter i bilen hem, då skrattar han glatt och är supernöjd. På detta sätt blir vi ganska isolerade och om vi ska träffa någon så är det alltid här hemma och det kan bli ganska tråkigt i längden.

Idag hade vi bestämt att vi skulle åka till barnens kusiner i kolonin och äta lunch. Det var inga problem när vi kom dit och han verkade nöjd. Vi gick runt lite och när han luktade grillosen säger han, smask, luktar smaskens :-), yippie, äntligen tänkte jag men...säg den lycka som varar. Vet inte om det inte gick tillräckligt snabbt eller om han kom på att han inte äter någon annanstans än hemma för när maten var klar då vägrade han att äta. Satt mest och skrek och sa att han skulle äta hemma. Till slut fick vi i honom några kex och lite vatten som han svalde ner sin tablett med men det tog nog en timme.
Så nu är vårt projekt, träna att vara hemifrån och kunna fika eller äta borta. Hoppas bara inte att vi skrämde kusinerna och deras föräldrar så vi blir portade därifrån :-) och nu ska vi hitta folk att hälsa på och trakassera på helgerna bara för att träna Ludvig på den sociala biten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar