tisdag 20 juli 2010

Synpedagogen var på besök idag

Kristian och Nora körde iväg till Kristians jobb och sen körde de och tvättade bilen så den är ren och fin inför Ölandsresan.
Synpedagog A kom på besök medan de var borta och vi fick pratat en hel del och fick svar på lite frågor.
Vi ska räkna Ludvig som icke seende men det gör vi väl i stort sett redan. Visste ni att ögonen står för 80 % av sinnesanvändningen? Tänk då att förlora synen så mycket av ens sinne som försvinner och tänk att börja kompensera resten av sinnena då, det tar lite tid. En synskadad person hamnar ofta i "sin egen" värld och slumrar till för det är ögonen och intrycken därifrån som gör att vi håller oss vakna och det pratar de mycket om till synskadade ungdomar, att de måste hitta sätt att hålla koncentrationen. Det har vi märkt på Ludvig ganska väl, han fastnar väldigt ofta och sen rycker han till och "vaknar" igen och fortsätter med det han höll på med.
Vi pratade en del om det här med skola, hur och på vilket sätt barn med synskada går i skolan. Förr skickades synskadade barn iväg till Tomteboda tror jag att det var, så gick alla synskadade barn där och fick lära sig att orientera sig och lära sig punktskrift och de blev grymma på det. Nu har man insett att de synskadade behöver komma in i det sociala, i vardagen så nu går de på vanliga skolor, i vanliga klasser. Det är ganska ovanligt med gravt synskadade barn, i varje fall i de fall där de inte är flerfunktionshindrade eller gravt skadade på andra sätt också.
En annan sak som också har studerats mycket är att om den synskadade får vara med i allt som finns i vardagen så mår de mycket bättre psykiskt så hon sa att vi ska försöka ta med honom i allt som seende gör, laga mat, baka, duka och ja alla aktiviteter som vi gör för annars blir det lätt att de drar sig tillbaks och blir ensamma. Nu ska vi ge honom ganska mycket utrymme pga andra saker eftersom han har mycket att bearbeta efter transplantationen men vi försöker ändå få med honom i vissa saker.
Riktigt intressant besök var det idag och hon var grymt imponerad av Ludvigs teknik när han tar sig upp och ner för trapporna och även när han badade i poolen och när han gungade.

Nu i eftermiddags så tog jag grannen med mig och delade ut Ludvigs inbjudningskort till hans kalas. Han ska ha ett likadant kalas som förra året fast på ett annat ställe. Ska bli spännande att se hur han reagerar på att bowla, får nog ta dit honom en gång innan och testa.
A sa att han kan reagera på olika sätt när det gäller att göra samma saker som innan, han kan känna en frustration för att han inte ser nu men att han gjorde det förra gången samtidigt så kan det vara en "väckarklocka" att minnas det som var där innan.
Vi har bara sett positiva tecken när vi har gjort något eller åkt tillbaka till ställen där vi har varit tidigare förutom då Astrid Lindgrens Värld.
Vi chansar på att Öland blir bra och att han får ut något av det (vi har varit där innan också) och sen hoppas vi att hans bowlingkalas blir bra.

Nu ska jag packa klart det sista, datorn är med även denna gång så kanske det blir ett inlägg och kanske även en liten videosnutt :-)

Ha en bra vecka!

1 kommentar:

  1. Hoppas att ni får en riktigt härlig Ölandsresa! Hörde just om en annan familj som betalt 300 kr/pers för Ölands djurpark och sen syntes inga djur, eller så låg de och sov i skuggan... har nog varit lite varmt för dem i päls.

    Kram från Karin

    SvaraRadera