tisdag 28 september 2010

Ännu ett beslut är taget.

Igår var både jag och Kristian på besök på Munkhätteskolan och pratade med rektorn för Team Munkhättan. Efter lite information om skolan gick vi runt och tittade på hur de jobbade i de små grupperna, var inne i träningsrummet och fick prata med en elev, en tjej som berättade om vad hon tyckte om att gå på skolan och ja vi fick en rundvisning av skolan. Vi gick även bort och tittade på fritids eller hemvisten som de kallar det och vilken lyx de barnen har där, de som tillhör team Munkhättan, 12 barn från förskoleklassen till årskurs 3 men visst är det bra för dem. Det finns ju en anledning till att de går där så de behöver lugnare fritids. Alla barn som tillhör där är inskrivna i en vanlig klass där de har de lektioner som de klarar, om det sen behövs så går de över till lilla gruppen och har övriga lektioner där. Det enda som de har separat är fritids och det tycker jag låter kanon.
På denna skolan så finns ett habiliteringsteam som jobbar med barnen så man slipper fara fram och tillbaka mellan skola, hem och Hab.

Vi har tagit ett beslut nu, vi kommer att göra en ansökan för Ludvigs del till denna skola, han behöver mindre grupp för att han ska orka med och klara skolan. Det är ingen garanti att han kommer att bli antagen för han har ingen direkt diagnos på rörelsehinder vilket är den främsta biten i detta team men han har andra funktionshinder som kan göra att han kan platsa där.
Vi hade möte nere på skolan i byn idag och vi informerade om detta. De tyckte att det lät bra och det kommer fortfarande vara att det är hemskolan som har sista ordet om vi skulle bli antagna. Och om han blir antagen så betyder inte det att han är garanterad en plats hela hans skolgång utan det prövas för varje år så vem vet, han kommer kanske tillbaka till lilla byn om eller när han har återhämtat sig.
Som det känns nu så är denna lösning det bästa för Ludvig. Kommer han inte in där så får vi se hur vi löser skolgången i byn för vi märkte ju nu när vi började att det inte fungerade så som det var upplagt nu.

Vet inte om jag har skrivit det tidigare eller om ni vet vad Team Munkhättan är. Det är klasser för funktionshindrade barn som är normalbegåvade. Det kan handla om olika sorters funktionshinder men som gör att de behöver Habiliteringshjälp i dess olika former och att de kanske behöver stöd i form av mindre klasser eller assistenter.
Som det såg ut nu så var det ca 40 elever inskrivna där från förskoleklass till årskurs 9 och i förskoleklassen så var de 3 stycken denna terminen. Men som sagt, så mycket de kan arbetar de i de större klasserna och de var noga med att berätta att när de är i de stora klasserna så sitter inte lilla gruppen för sig själv i klassrummet utan de är inblandade med de"friska" barnen för de anser att alla mår bra av att vara på lika villkor. Låter nästan för bra för att vara sant men så var det...

2 kommentarer:

  1. Åh, jag håller mina tummar för att Ludvig blir antagen till den skolan! Verkar ju vara en riktig guld-skola!

    SvaraRadera
  2. Tycker det låter som ett mycket klokt beslut. Håller tummarna att Ludvig får en plats! Vår arbetsterapeut jobbar i Team Munkhättan och hon är toppen =).

    SvaraRadera