torsdag 2 september 2010

Stategier

Ludvig är grym när det gäller att hitta strategier och det är här han måste kämpa lite extra nu när synen har försvunnet.

Här kommer lite exempel på hans egna strategier:
I morse tog Kristian fram ett par jeans till honom och när han fick dem i handen så kände han direkt vid knappen och sa att de kunde han inte ha. På dessa var det en tryckknapp och han brukar ha jeans med en hake och där har han lärt sig hur han ska göra för att kunna knäppa dem själv.
Tröjor vägrar han ta på sig, det enda som gäller är skjorta och där är min teori att det är för att då vet han vad han har på sig, då kan vi inte lura han vad för tröja han har på sig. Skjortorna vet han hur de ser ut men tröjorna har han ju en hel drös av och de känns likadana som pyjamaströjorna.

När han går i trappan sätter han sig ner och räknar varje steg han tar och när han kommer ner till avsatsen sträcker han upp sin hand så vi hjälper honom upp och styr honom vidare till nästa avsats och så räknar han vidare och när han kommer till tio vet han att grindkanten kommer så då reser han sig upp och tar vår hand och får hjälp de två sista stegen. Detta har han själv kommit på då han tyckte det var läskigt att gå i trappan.
Han använder sig mycket av tårna för att känna kanter när vi är ute och går.
Han använder sin näsa för att lukta på maten och sen kommer tungspetsen för att smaka lite försiktigt på maten/drycken men oftast räcker det att han luktat på det.

Än så länge är han inte så glad för att ta på saker, att känna sig fram för då luktar han direkt på sina händer. Så det ska vi börja träna på nu mer och mer, att använda sina händer för att orientera sig och för att känna vad det är för något.
Jag skrev att vi har beställt böcker från tal och punktskriftsbiblioteket så vi ska försöka lite varje dag att han ska få känna i dessa böcker. De är handgjorda och i olika material så man verkligen kan känna vad det är. Texten är skriven i både punktskrift och med vanliga bokstäver. Vi har fått två av dem och väntar på några till.



På alla dessa bilder så är det i olika material så man känner flickan, förkläde, hus, tak, dörr osv.

Vi får frågan lite då och då om detta är tillfälligt med Ludvigs syn och tyvärr så är det inte så, detta är permanent. Varför han har sina glasögon på sig vet vi inte, kanske det är en trygghet hos honom, en önskan om att han kommer att kunna se om han har dem på sig för så har det varit innan. Han måste själv inse att det inte hjälper, fram till dess får han gärna ha dem på sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar