tisdag 22 december 2009

Tabletter

Satt precis och portionerade ut Ludvigs tabletter för en vecka framöver. Tur att vi har en dosett som vi lägger upp tabletterna i. Räknade hur många tabletter han tar, sju stycken på morgonen, en vid klockan två, sex stycken på kvällen. På helgen är det tre extra tabletter så det är en hel del som ska in i hans lilla kropp. Dessa tabletter är sådana han ska äta ett bra tag framöver, skulle han sen få en infektion eller mer GvH så läggs det till ytterligare tabletter.

Idag har det varit ganska mycket på schemat för vår lilla snutt. Vi väckte honom strax innan halv sju eftersom vi skulle vara i Lund vid åtta. Han har sovit bra inatt, utan sömntablett. Har bara vaknat en gång och då var det för toalettbesök och sen somnade han gott igen.
Morfar körde oss till Lund för att jag skulle slippa köra själv, han var positivt överraskad över Ludvigs glada humör, han pratade på hela vägen fram. Var mycket noga med att vi skulle hem igen, alla våra saker är ju faktiskt hemma nu :-)
Hade pratat med personalen så vi lämnade bara prover på dagvården och sen kunde vi köra hem igen men vi var tvungna att gå in på avdelningen och önska god jul till dem. Vi fick ett julkort från våra kontaktsköterskor i förra veckan och vi hade turen att de jobbade idag så vi fick tacka dem. Tror inte Ludvig vet vad de heter och när han såg kortet så vände han bort huvudet, vill nog glömma sin tid på avdelningen men vi tyckte det var trevligt med julkortet.
Det grymma med Ludvig är hans minne, det som hände innan BMT:n. Vi var på dagvården ett par gånger innan vi blev inlagda och då hade vi en sköterska som tog prover och pratade med oss, jag och Kristian glömde alltid hennes namn men Ludvig kom ihåg det. Det konstiga idag var att han sa när vi gick ut, vem var det som tog prover på mig? Jag sa, ja vad hette hon nu och vad gör han då? Jo säger hennes namn och han har inte träffat henne sen i september. Jag kan bara säga, grymt.

Vi körde hem och var hemma strax efter nio och sen klockan tio kom psykologen och specialpedagogen. Ludvig var lite skruvande och rastlös när de kom och han sa att han var törstig. Han fick dricka och vad gör han då, jo klöktes och gick in på toaletten och kräktes. Första tanken, nej ingen magsjuka också för vi behöver inte mer. Som tur var så var det bara slem från förkylningen som kom upp. Har inte blivit mer sen och han har ätit och druckit som vanligt. Efteråt så fortsatte han prata med sina gäster och de tog fram ett pussel för att testa hans syn. vi flyttade på hans stol så att han kommer rakt under lampan och genast gick allt mycket lättare. Inga skuggor som störde honom, bättre ljus och ingen vägg i vägen för hans arm. Tänk vad bra att det kommer hem människor som varit med förr och kan hjälpa en och ge tips.
Specialpedagogen ska hjälpa oss att ta fram fler bilder som vi ska använda oss av. Vi fick en tavla och en hög med bilder men hon insåg idag att vi behövde större bilder och så ska vi bara ha en dag i taget, den vi har idag är med alla veckodagar på men det blir för rörigt för honom.

I eftermiddags kom kusinerna med sina föräldrar och hälsade på en stund. Det gick bra en stund men Ludvig blir fort trött och det slutade med att han först kurade ihop sig under trappan med någon leksak och sen satte han sig i soffan och tittade på film. Det märktes att det blev mycket för honom idag för han sa, jag slipper leka idag va för jag är för trött, jag orkar inte. Visst vi kan inte tvinga dig att leka så sätt dig hellre och ta det lugnt framför tv:n. Nu ikväll när han skulle lägga sig så frågade han, vem var här och hälsade på? Ja vem var det Ludvig, svaret kom snabbt, det var mina kusiner som kom en liten stund. Så pratar vi mycket med Ludvig för tillfället, han ställer frågor och vi frågar tillbaks detsamma för vi vet att han kan svaret. Känns som om han behöver bekräftelse på att han kan och vet.
Idag sa han också, så mycket jag har lärt mig och mer ska jag lära mig. Jag måste lära mig att leka med smålego. Små, små steg i taget tar vi.

Vi har kommit på nu att för att få det att fungera så bra som möjligt med Ludvig så måste vi styra honom i det mesta, han får inte få en chans att välja själv för då blir det kaos i huvudet på honom. Det gäller också att inte försöka prata med honom när han blir velig och sur utan bara styra om det till något annat, det är inte lönt att försöka argumentera mot honom utan bara vara tyst och ta med honom att göra något annat. Visst tålamodet tryter då och då och vad händer då? Jo man gör precis det man inte ska göra och då provocerar vi bara honom.

Ikväll packade jag in alla julklappar så nu är vi nästan helt redo för julen :-) Har lagt in två sorters sill, gjort kräftströmming, kokt smörkola, smörkola med citron, ischoklad, Rocky road så imorgon ska gröten kokas och skinkan ska kokas och sen är vi klara. Undrar om Ludvig är medveten om att det snart är julafton, han har inte sagt något om det. Han frågade om han kom till att vara frisk till jul och när jag svarade att det är snart jul och att han inte kommer att vara frisk tills dess då fick jag bara till svar men då är jag säkert frisk till min månad, när jag fyller år. Vi får hålla våra tummar mamma att jag är frisk tills då. Ja lilla hjärtat vi håller alla våra tummar, vad annat kan vi göra?
Imorgon kommer svärföräldrarna och firar jul med oss och på julafton blir det vi, mina föräldrar och bror. Blir nog bra för Ludvig att vi inte blir för många.

Idag kom ett blomsterbud till Ludvig med familj och eftersom jag vet att ni läser här på bloggen så säger vi ett stort tack till er på Äpplets förskola. Blomman var jättefin och vi önskar er alla en riktigt God Jul. Vi lovar att vi kommer att hälsa på så fort Ludvig får, det kan ta tid men någon gång så kommer vi. Tack än en gång.



1 kommentar:

  1. Det var den bästa julklappen att veta att Ludvig kommer och hälsar på oss på Äpplet så fort det är ok.
    Gud välsigne er alla
    Kram Liselott

    SvaraRadera