måndag 17 januari 2011

Att inte räcka till, hur man än vänder o vrider så...

Igår var vi hemma hos mormor&morfar och då frågade mormor om Nora skulle till dagis som idag. Då svarar denna lilla underbara treåring helt snusförnuftigt, vet inte, måste se om någon är sjuk. I morse efter frukost så tjatade hon hela tiden om att jag skulle ringa och höra med dagis om hon kunde komma och jag sa, jag ska efter att de har ätit frukost. Hon längtade som en galning för att få komma iväg, har aldrig gått så fort att äta frukost och få på sig kläder. Då kommer det ett sms från dagis, nya fall av kräksjuka under helgen och ett nytt fall av vattenkoppor på andra avdelningen. Suck...stackars lilla snuttan får vara hemma igen. Känns som om vi snart inte behöver hennes plats för så sällan är hon där.

Då är frågan, gör vi rätt och håller henne hemma för att minimera risken att dra hem smittan. Vi kanske gör henne asocial, rädd för bakterier, inga kompisar att leka med osv. Samtidigt så tänker vi på att om i fall att Ludvig blir smittad av något sådant så hamnar han garanterat på sjukhus och vad händer med honom då? Senaste gången när han blev sövd, då sjönk hans psyke till långt under än där han har varit tidigare och det har tagit tills nu att få upp honom över ytan igen. Så vad är rätt, att låta Nora vara hemma och missa sin förskola eller lämna henne där och chansa på att hon inte blir sjuk men samtidigt att riskera Ludvigs hälsa. Det kvittar hur vi gör för någon av dem blir ändå drabbade och det är ju så att hur man än vänder och vrider så...
Just nu gör vi så att vi behåller Nora hemma ett tag till och så får hon följa med till Hab och leka med specialpedagogen de dagar vi är där.

Fick frågan en gång när det gällde det här sjukdomar, hur blir det när Ludvig börjar skolan för då kommer han att utsättas för smitta. Jag tror eller min förhoppning är att då är han så långt gången upp i sitt psyke och har ett så bra välbefinnande och trygghet i sig själv att om han skulle bli sjuk då, då är det ingen fara om han hamnar ett par dygn på sjukhus och jag tror inte att han sjunker så långt som förra gången. Små nedgångar är vi beredda på men när allt faller då är det jobbigt att ta sig upp igen. Då har han kommit in och träffat andra barn, andra vuxna än bara oss här runtomkring och kanske byggt upp en annan sorts trygghet.
Vet inte om det stämmer, bara spekulationer och jag tänker inte testa min teori förrän det är nödvändigt.
Samvetet jagar oss hela tiden hur vi än gör.

7 kommentarer:

  1. Båda barnens välbefinnande och välmående är viktigt att ta i beaktning men förstår er mkt väl! Klart Ludvigs hälsa är viktigare just nu än kanske Noras välmående! Hon har ju trots allt er o sin storebror men visst hade det varit roligt för hemma att komma till dagis o få leka av sig! Svårt det där... Man får väl försöka tänka positivt, när våren börjar titta fram kanske mag o kräksjukdommar minskar på dagis?!?
    Och jag som tycker mitt samvete jagar mig med huruvida vi gjort rätt eller fel med att flytta Tilda från sin avdelning till Teos nya! ;)
    Kram på er

    SvaraRadera
  2. Svårt det förstår jag. Men finns det ingen flicka på dagis hon kan få gå hem och leka med eller som kan komma till henne?

    SvaraRadera
  3. Förstår att det är mycket funderingar runt det. Ludivig är ju känsligare samtidigt så Nora är i en ålder där man har insett det här med kompisar.

    Hade jag haft Linnea på dagis och dem sjukdomarna hade gått så hade jag haft henne hemma för det är inga roliga sjukdomar att råka ut för än när man är frisk. Hur skulle ni ha orken att hjälpa Ludvig i hans vardag om både du och din man skulle bli magsjuk? Bättre att vara på den säkra sidan då.

    SvaraRadera
  4. Som förälder brottas man med sitt samvete precis hela tiden - särskilt när man har flera barn med olika behov - alltid är det någon som blir lidande. Jag tycker att ni gör ett jättebra jobb och tror att magkänslan leder er rätt i era beslut. Snart är det lite bättre väder och då minskar sjukdomarna, och om inte annat kan kanske Nora vara med och träffa kompisarna utomhus?

    Lycka till under resten av veckan!

    Kram fr Karin

    SvaraRadera
  5. Hå vad svårt!! Det är nog bättre att ta det säkra före det osäkra o låta henne vara hemma. Men förstår din oro. Kanske skulle hon kunna träffa några kompisar från dagis ändå, gå regelbundet tillsammans till någon lekplats eller liknande :)
    Bara tankar.. så svårt!

    Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Kan inte Nora gå på ett utedagis eller har dom inte de hos er. Då skulle hon inte vara så utsatt för smitta.
    Carina

    SvaraRadera
  7. Ja, Grodan kanske hade varit bättre för Nora om hon nu gillar att vara ute förstås? Förstår att det inte är lätt att veta hur man ska göra och man vill ju att barnen ska vara nöjda och glada! Frågade dig när vi bakade pepparkakor om Ludvig fortfarande var lika infektionskänslig och då sa du att det var bättre? Har det ändrat sig igen? Jag tänker lite att man bygger upp immunförsvar när man utsätts för olika sjukdomar men det gäller kanske inte Ludvig med tanke på hans kroniska sjukdom?
    Olivia ska börja på simskola idag (som hon har längtat), det hade kanske varit nåt för Nora? Om inte simskola så nån gymnastik eller nåt där hon får träffa andra barn! Dit går man ju inte om de är sjuka! Tankar bara!

    Kram,
    Annika K

    SvaraRadera