tisdag 11 januari 2011

Då var allt igång igen, en ny termin har startat

Igår var det planeringsdag på dagis så Nora fick följa med till Hab, till hennes stora lycka. Hon gillar verkligen att följa med dit. Vi åkte hela familjen eftersom Kristian jobbar kväll denna veckan. Jag lämnade familjen hos specialpedagogen medan jag uträttade lite ärenden på Mobilia, bl a ett intyg från apoteket att Ludvigs medicin inte ingår i högkostnadsskyddet längre.
Ludvig hade gått hinderbanan hur fint som helst och E var mycket överraskad och glad över att se igenkännande från Ludvigs sida. Nora lekte fint med dockorna och tältet i rummet. Ludvig gjorde även stora framsteg på studsmattan och det känns så skönt. Efter halva tiden så var det dags att gå ner i snoozelen och bollhavet. Där hann jag också vara med en stund :-), där var han inte lika aktiv som tidigare men jag kan gissa att han var ganska trött efter hinderbanan. Vi bokade in lite fler tider, fram till skolmötet och sen får vi se hur mycket han orkar. Nästa gång ska vi i varje fall testa klossbygget igen, att testa finmotoriken för nu visar han intresse igen för att sitta och leka.

Jag passade även på att ringa till arbetsterapeuten angående hjälpmedel till toaletten. Hon ringde upp idag och vi pratade om lösningar för som det är nu så är Ludvig rädd för att sitta på toaletten själv, en av oss måste sitta och hålla honom i handen. Han sitter väldigt framåt lutad och det har hänt två gånger att han har tappat balansen och tippat över och ner från toaletten. Det ska finnas något hjälpmedel med handtag som är fast i toalettringen (om jag uppfattade det rätt) och som är litet och smidigt så nu är två sådana beställda som vi ska testa. Allt för att han ska bli så självständig som möjligt. Vi pratade även om rullstolen, om vi använde den och hur det fungerade. Vi använder den ju inte allt för mycket, vi vill att han ska gå så mycket själv som möjligt men visst har vi haft den med. Hon frågade om vi hade något bälte till honom eller vi hade struntat i det. Det sista stämde, vi trodde inte att det skulle behövas men det räcker att det ligger en liten sten eller gren som man kör på och då kan rullstolen tippa över så nu blev det beställt ett höftbälte också.

I förmiddags körde jag ut Kristian och Ludvig så jag kunde läsa lite i lugn och ro. De tog en runda till synbutiken för att rätta till Ludvigs glasögon, de var ganska sneda och utdragna med tanke på att det är de första som flyger när han blir arg, och det blir han ju några gånger om dagen. När de kom in på Mobilia tog Kristian av honom mössan och knäppte upp hans jacka och han log med hela ansiktet precis som om han kände igen sig.
Även idag sa han att han ville se på film så Nils Karlsson Pyssling åkte på och han satt tyst en stund så jag tror att han koncentrerar sig på att lyssna. Det gick inte så lång stund men jag tror att han är nöjd med ett försök, han hoppas nog varje dag att hans syn ska vara tillbaka.

Idag var det första dagen på dagis för Nora och jag kan lova att hon var överlycklig. Hon kunde knappt inte sova igår kväll, det enda hon tjatade om var att jag vill inte sova mer nu, ska vi till dagis nu :-) Hon verkade ha haft kul på dagis idag och längtar redan till imorgon. När jag hämtade henne ville hon knappt inte följa med hem, det är väl ganska bra betyg på trivseln på förskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar