söndag 3 oktober 2010

Så mycket energi det går åt för varje liten ny sak som ska göras

Denna helgen har vi märkt ännu mer av att när Ludvig gör en ny sak så krävs det så mycket av honom att något annat försvinner. Det blir mer och mer märkbart men vi är samtidigt glada över att se att han vill testa nya saker.

Denna helgen har vi sett viljan att våga testa att gå själv från soffan till trappan, ingen lång väg men bara att han försöker...vi ställer honom vid soffkanten och så känner han sig fram till dörrkarmen och sen rundar han den själv så han känner trappräcket och väntar in så att vi är bakom honom innan han går upp.
Vi ser också att han har börjat ha en hand framför sig när han går så han känner sig fram lite och det har han inte gjort tidigare, då har han förlitat sig helt på oss.

Han har vågat smaka något nytt. Tror att jag har skrivit tidigare att vi har problem med maten, han vill inte äta något nytt eller att det får finnas två smaker på tallriken. Han äter potatisbullar, rösti, fläskpannkaka, köttbullar (färdiga, ratade mina hemmalagade), smörgåsar, smör, leverpastej och salami. Det enda han dricker är ett par klunkar juice (och det ska vara den sura juicen) till sina tabletter på morgonen annars är det Loka päron som han dricker och någon gång ibland sockerdricka.
Vårt uppdrag nu är att börja med försöka med någon ny smak lite då och då. Känns lite som man är tillbaka med smakportionerna när barnen var små :-)
Nu testade vi clementiner, han har alltid älskat frukt ända tills för ett par månader sen, då skulle han absolut inte ha någon frukt men i helgen så åt han clementin så det har han fått nu en om dagen.
Idag bakade jag kanelbullar och när han fick den så tog han upp den och luktade skeptiskt på den men sen tog han en tugga och åt lite mer än en. Så denna helgen har det blivit två nya smaker.

Ibland kan han äta ett par bitar kexchoklad, polkagrisklubba, zoo tablett ask men det är väldigt sällsynt att han vill ha det.

Saker som då har försvunnit denna helgen är förmågan att kunna räkna trappstegen något han har gjort sen vi flyttade in. Om han gick ner för trappan sex gånger igår så var det bara den ena gången som han fick fram räkningen, de andra gångerna så var det bara så, så, så...

I fredags kom grannarna in med mat till oss, de ville bjuda oss på middag men Ludvig är inte så speciellt trygg när vi är borta så de var snälla och tog med sig själva och mat in här :-)
Igår kom barnens kusiner och föräldrar hit och fikade och Nora trivdes som fisken i vattnet, tänk att få leka med sina stora kusiner :-) hon verkligen spanar in vad de gör och ser så upp till dem.
I förmiddags kom farmor&farfar på besök och sa ett litet försenat grattis till Ludvig på namnsdagen (som han hade igår, tack för gratulationerna), de kom lagom till fikan med de nybakade bullarna.

Nu avslutar vi denna helg med att åka hem till mormor&morfar så barnen får bada och sen passar vi på att äta middag där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar