måndag 15 februari 2010

FK igen

Jag lovade ju att jag skulle tillägna ett helt inlägg till försäkringskassan, så här kommer det :-)

I fredags så fick jag ju ringa hem Kristian eftersom Ludvig blev dålig och vi fick åka in till Lund. Då kom jag på att vad gör vi med dessa timmar egentligen, han har inte fått beviljat något vårdbidrag ännu. Han har börjat jobba så då har han inte Vård av allvarligt sjukt barn som vi båda två har haft tidigare. Anledningen till att vi inte har haft något vårdbidrag tidigare är för att vi båda har haft Vård av allvarligt sjukt barn och man kan inte ha både och samtidigt.
Då tänkte jag att eftersom Nora inte får vara på dagis pga infektionsrisken så kanske Kristian kan ta VAB för henne fastän hon inte är sjuk. Vi har ju ett läkarutlåtande på henne också så jag ringde kundtjänst för att höra två saker, dels om detta och sen om vi behövde skicka in intyget från dagis från måndag och tisdag eller om det räckte med läkarutlåtandet.
Kvinnan jag pratade med sa att det räckte med att vi skickade in läkarutlåtandet eftersom Nora inte var på dagis ändå. När det gällde den andra frågan så sa hon att rent spontant så borde det fungera att Kristian får ta VAB på Nora vid dessa tillfälle men hon var inte säker.
Jag bad att få telefonnumret till min handläggare eftersom jag inte kunde hitta det bland min stora hög med papper från Ludvigs sjukdomstid. Då får jag till svar, här står inget om någon handläggare men jag kan be någon ringa upp dig men det tar upp till två dygn i så fall.
Hmm, konstigt för jag har en handläggare som heter A. Nej får jag till svar och då kom jag på det konstiga samtalet jag fick för ett par veckor sedan och då var det ju inte den ordinare handläggaren.
Kanske är det så att A har slutat på den tjänsten. Jaja, jag fortsatte leta bland alla papper och jag hittade hennes nummer. Ringde dit och då hamnade jag i växeln eftersom det var ett vakant nummer och jag bad att få prata med A. Det finns ingen A i Malmö men det finns en i Lund som vi kan testa på. Visst gör så och efter två försök kom jag till A.
Hon visste mycket väl vem jag var och hon sa att hon kommer att ha hand om mitt ärende längst till april eftersom de inte har hittat någon till hennes tjänst.

Jag förklarade ärendet för henne och hon sa rent spontant, jag hade betalt ut det som vab men nu är det så att ärendet hamnar inte hos mig eftersom det inte är Nora som är allvarligt sjuk utan det hamnar i Östersund och där vet jag inte. Helt ärligt sa hon, jag vet faktiskt inte vad som gäller, vad regelverket säger.
Suck säger jag, om inte du vet vem ska då veta. Det visste hon inte men hon lovade att kolla upp det men hon tyckte att det borde fungera. Hon lovade att återkomma så fort hon visste något.

Idag ringde hon för att berätta att den som är specialist på detta ämne hade semester men skulle återkomma idag eller imorgon men hon hade pratat med en annan kvinna som var mer insatt i detta och hon sa att det inte gäller vab för Nora eftersom det inte är hon som är sjuk.

Då är det så här, Nora är inte sjuk men får inte vara på dagis för att inte dra hem något till Ludvig och just nu får hon absolut inte vara där eftersom det går vattenkoppor. Ludvig blir sjuk och måste åka till Lund men dit får inte Nora följa med eftersom där är restriktionen att endast en frisk anhörig får följa med och absolut inga syskon pga vinterkräksjukor och svininfluensa. Kristian måste då ta sig hem och ta hand om Nora, hon är trots bara två och vi kan inte lämna henne själv. Vi har inget vårdbidrag som täcker upp förlorad arbetsinkomst och där är inte hur mycket semester som helst att ta ut och att ta det obetalt det blir ganska dyrt i längden. Trots att man har ett sjukt barn så består de löpande utgifterna.
Inte nog med det, när man har vab så är inte det semestergrundande så...du förlorar inkomst, har ett jättesjukt barn, du förlorar den sociala biten, du får slåss mot myndigheter, har ingen semester att ta ut när det väl blir sommar (om inte jag har vab då också, det vet vi ju inte).
Det är väl ändå inte så att man måste förlita sig på att ens nära o kära ska kunna passa Nora precis när som helst. De ställer upp så mycket de kan men de har också jobb att sköta. Nu har vi tur att farmor jobbar nätter och morfar jobbar skift så de kan hjälpa till ibland men det funkar ju inte alltid.
Jag är inte sur och bitter bara väldigt besviken över hur det hela hanteras.

Jag frågade A vad man gör i dessa läge när Ludvig måste åka iväg akut eller halvakut och hon sa att hon vet inte. Hon skulle höra av sig om det blev några ändringar eller om specialisten visste något annat och sen skulle denna frågan tas upp på något högre möte så hon skulle återkomma så fort hon visste. Tur att det finns några humana, trevliga handläggare på Försäkringskassan men det kan inte vara lätt att jobba där.

Pratade med doktor D idag om detta och han sa att han har inte så stor erfarenhet av detta utan det brukar vara kuratorn som har svar på det. Jag har pratat in ett meddelande på hennes telefonsvarare idag så jag hoppas hon hör av sig snart ( hon brukar ringa tillbaks så fort hon kan). Han sa att om hon vet om det finns något intyg eller något sätt som han kan skriva på så skulle hon höra av sig för han kan skriva precis det som behövs.
Det känns som om allt har blivit en ond cirkel och den är svår att komma ur.

1 kommentar:

  1. Det låter gräsligt. Ni kan väl inte heller vara de enda med ett sjukt barn med syskon?? Även om Ludvigs sjukdom är jätteovanlig finns det ju andra tillstånd som är lika smittkänsliga. Det borde verkligen finnas regelverk för att stötta er och andra familjer.

    Kram fr Karin

    SvaraRadera