lördag 14 november 2009

Möte med psykologen

I torsdags hämtade jag upp psykologen och så körde vi till Lund och sen så åkte hon med Kristian hem och på så sätt kunde hon prata med oss enskilt också.

Kristian hade haft en lugn natt med Ludvig, de hade bara varit uppe några gånger för att kissa men annars inget. Morgonen hade gått bra och när vi kom klockan 10 så satt han och spelade på datorn. Jag och Kristian gick ut utanför rummet för att psykologen skulle kunna prata med Ludvig själv och testa honom lite, bla varför han inte vill använda sina glasögon. Hon testade färger och siffror som hon hade på olika ställen framför datorn samtidigt som han spelade och det fixade han utan problem så simultanförmågan är där inget fel på.

Vi gick ner på lekterapin för att hon skulle se hur han hanterade att vara utanför rummet. Det hon såg direkt var att det som är problem för honom är för mycket stimuli och det är det nere på lekterapin, där är alldeles för mycket saker så då kan han inte avgöra vad han vill göra. Det är nog som det blir konflikt i hjärnan på honom, han kan inte ta in för mycket intryck på en och samma gång.
När jag pratade med henne kvällen innan så pratade vi just om att det var när isoleringen släpptes som de flesta problem dök upp så vi kom fram till att försöka begränsa intrycken för honom så nu äts måltiderna inne på rummet eftersom han absolut inte vill gå in och äta i lunchrummet.

Vi gick tillbaks till rummet och sen passade vi på att äta lunch och då började Ludvig med sitt trams, han var hungrig men ville inte äta, han var törstig men ville inte dricka, han gick bort i ett hörn och surade och bara stod o sa, jag är hungrig, jag är törstig, jag fryser och det är precis så han gör. Psykologen testade olika saker för att se om det var trots, testade på 18 mån trots, 3 års trots och 6 års trots men detta beteende är ingen trots utan något annat. En teori kan vara att han vill säga något men att han inte kan omvandla det till en mening.

Ludvig är en begåvad kille, tänk när funktioner lägger av och man inte kan göra allt det där man har gjort innan, då blir det konflikt inombords och en frustration att få bort och då är det kanske det som utlöser dessa utbrott. Varför hon kom fram till denna teori är för att hon gjorde test i somras för att se var han låg i psyket och i intellektet och nu när hon hör när han pratar så går han tillbaks och pratar om gamla saker, tittar gärna på bilder och pratar om dem, han gör samma sak massor av gånger för att träna upp sig. Ett ex var nere på lekterapin där han gick in och ut genom en dörr säkert fem gånger bara för att han upptäckte att det gick bättre och bättre för varje gång, han snubblade inte över tröskeln, han slog inte i huvudet i kanten osv.
Att han får de där raseriutbrotten är svåra att hantera eftersom vi inte kan bryta när han är uppe i dem och vi är inga tankeläsare och kan förutse vad det är han tänker. Det är så att har han en tanke så är den svår att bryta, om han tänker på att han vill ha salami på sin macka och jag kommer med en ostmacka då är det kört. Det svåra där är att han kan inte berätta vad han tänker och där uppkommer konflikterna.

Kristian och psykologen körde hem vid ett och då hade hon lämnat kvar två kort, ett med en glad sol som stod för ett ja och ett rött argt kors som stod för nej som vi ska testa och se om vi kan bryta mönstret eftersom han inte går att nå via hörseln när han är så arg.
Eftermiddagen flöt på bra, vi satt på rummet och åt, på eftermiddagen så gick vi ner en stund på lekterapin men när han började med sitt "mantra" jag är törstig, hungrig, fryser så gick vi därifrån för att avleda honom och det gick hyfsat.

Vi spelade lite memory med 18 kort, vi tittade på film och sen gick han och la sig vid åtta men innan dess hann han med ett utbrott, stackars sköterskor de var inne på rummet och skulle koppla medicin och göra kontroller men det var inte lönt att ta blodtrycket på en arg Ludvig. Orsaken denna gången var att han ville ha glass så jag gick och hämtade en vaniljglass med chokladöverdrag men den passade inte utan jag tog honom med mig ut för att ta en annan sort men så blev han kissnödig på vägen så när vi kom in på rummet så ville han inte följa med ut igen så då gick jag själv och då tog jag päronglass med chokladöverdrag men den passade inte heller så den slank ner i min mage.
Sköterskorna som kom in blev helt sålda när han sitter o skriker för att jag inte vill hämta en piggelin till honom så då gör de det istället. Vad händer när han får sin piggelin, han ska inte ha den och när jag tar den och ska kasta den så börjar han skrika ännu mer. Det slutade med att jag spolade den under varmt vatten och så var den borta. Det tog kanske 30-45 min för att få honom lugn och till slut så la han sig tillrätta och somnade.

Jag satt och kollade på tv och sen så kom jag nog i säng strax efter elva, vaknade vid tolv och tyckte jag hade legat hur länge som helst men somnade om. Ludvig vaknade vid ett och behövde kissa och sen somnade han om, klockan fyra sen vaknade han och tyckte det var dags att stiga upp. När det då inte gick enligt hans tanke så började han med, jag är törstig och hungrig. Eftersom det var dags för narkos klockan åtta så fick han inte äta men jag erbjöd honom dricka ca tio gånger men det passade inte så det slutade med att jag hoppade upp och la mig i hans säng och höll om honom, han var trött så ögonen nästan stängdes helt men ändå låg han o sa jag är törstig. Till slut somnade han och jag låg på kanten av hans säng i nästan två timmar innan jag flyttade mig över till soffan.

1 kommentar:

  1. Åhhh så skönt att se ett inlägg nu efter nästan två dagar........oj vad man är beroende nu känner jag......(som alltid, känn inget tvång!)
    Skönt att ni fick träffat psykologen och att hon gjorde utvärdering och hoppas ni känner er tryggare med svaren och lite bekräftelser på hans humörsvängningar och så etc.
    Hoppas verkligen allt gick väl för er och Ludvig med MR i fredags.
    Tänker som alltid på er mkt var dag!!!!!!!

    Hälsa hela familjen och krama från oss
    Fam. Fåhré

    SvaraRadera