söndag 8 november 2009

Oro, ångest o ja allt man kan komma på

Nu har Kristian precis åkt in till Lund med Ludvig. Vi såg innan idag att hans ena hand svullnade lite men det gjorde den när han var inlagd också men det la sig igen så vi tänkte att vi avvaktar. Nu när han var uppe och kissade så tyckte jag hans fötter såg konstiga ut så när jag hade hjälpt honom upp i sängen igen så kände jag på dem, det kändes som gelé precis som hans hand. Jag ringde till avdelningen och pratade med en barnsköterska och hon sa att det symtomet kallar de kuddiga händer/fötter och ja det kändes faktiskt lite som kuddar. Han har skrikigt mycket när han har kissat idag igen, samt att idag har han varken velat äta eller dricka.

Svärmor och svärfar kom hit vid tio och då gick jag och svärmor ner till en nyöppnad butik och tittade och sen gick vi och handlade fika med oss hem. När vi kom hem var både pappa och farfar helt slut eftersom Ludvig hade skrikigt, grisat vid matbordet, gnällt osv så han satt uppe i sin säng och skrek och Nora stod i köket och skrek för att hon inte fick saft.
Jag gick upp och hämtade Ludvig och när han kom ner sa han att han var hungrig och vi tog fram lite mer mat och fixade fika till oss andra. Jag kämpade för att få honom till att dricka men då var det, nej jag är så mätt, jag är så trött, jag fryser, jag orkar inte, jag vill ha saft, jag vill ha juice osv. Tålamodet tryter och jag tror att både jag och Kristian är nära bristningsgränsen med tanke på att om Ludvig är vaken 12 timmar så skriker, gnäller eller piper han 8 av dem. Vad händer när tålamodet tryter, man blir arg, frustrerad, ledsen och skriker på honom för att nå honom så han förstår vad vi menar. Vi vill ju bara att han ska må bra men han förstår ju inte det. Farmor försökte ta över och hon pratade lugnt med honom och försökte få honom att dricka något av de tre glasen han hade framför sig men utan resultat. Farmor sa samma sak, man är så hjälplös när han inte är kontaktbar. Vi blir så ledsna, vad kan vi göra? Igår var det samma visa, han bara var arg mest hela dagen och den ena gången tog jag honom i min famn och höll honom tätt intill mig för att få honom lugn men han bara sprattlade och kastade sig fram och tillbaks så det hjälpte inte denna gången. Tror det tog hårt på farmor och farfar att se Ludvig på detta viset och jag kan inte förklara känslan för hur det är när han är så här. Det gör så ont att vår lilla charmiga Ludvig inte är som han alltid har varit, var har humorn tagit vägen, alla hans goa små kommentarer, var är dem. Hans bästa kommentar nu är, skrik inte till mig, jag måste vila huvudet :-) ja jag också svarade jag honom, så om du slutar skrika så slutar jag och då kan vi båda vila huvudet men det gick inte fram.

Kristian ringde för en stund sen och sa att de hade fått ett rum och att han hade pratat hela vägen till Lund om att han bara skulle prata och lämna prover och att han sen skulle hem och sova. Kristian försökte förklara att han skulle sova där men det gick inte fram. Sköterskorna hade tagit kontakt med läkaren så han hade ordinerat vilka prover som skulle tas så nu är proverna tagna, både blodprover och urinprov är skickat för analys och de har satt in dropp på honom och de har gett smärtlindring för vi vet ju faktiskt inte om han har ont.

Jag har sagt till mig själv att aldrig mer bli arg på mina barn och jag ska aldrig mer skrika åt dem. Mest tänkte jag väl så när vi fick beskedet om Ludvigs sjukdom och nu när han var så sjuk men det hjälpte inte länge för som sagt när tålamodet sjunker så glömmer vi allt vad vi har sagt innan och är tillbaks till skrik och gorm. Så slutsatsen nu är nu sitter jag här hemma med mitt dåliga samvete eftersom jag har varit så arg på honom idag, vi vet ju faktiskt inte hur ont han har eller varför han beter sig så här, så ångest och oro jagar mig nu men det är väl så det ska vara eller??


7 kommentarer:

  1. Usch vad jobbigt ni har det just nu. Tiden efter är tung, de är friskare än tidigare men har ändå ont, och man vet att faran inte är över men det verkar som om omvärlden kan tro det. Jag gav samma löfte, jag ska aldrig mer bli arg på mina barn. Madeleine, det höll inte här heller. Tack och lov!!! Barn ska inte få göra vad som helst utan att man blir arg på dem. Det är så vi lär dem att bli fungerande i samhället. När jag väl släppt ångesten över att jag blev arg, blev jag bättre på att hantera min ilska. Madeleine, du har också varit med om ett trauma, du kan inte vara ditt bästa jag just nu. Strunta i dina misstag och framför allt kom ihåg att det viktigaste för dina barn är att du är dig själv. Mina barn t.ex. blir som mest rädda när jag talar tyst... Tänk på Italienarna. Skadar de sina barn? De är nog rätt högljudda. Det är väldigt svenskt att man alltid måste vara samlad. Du är en fantastisk mamma, hustru, svärdotter och dotter. Framför allt är du bara människa!!! Det är nu Ludvigs hjälp från dagis kommer in. Kan inte någon därifrån komma några timmar i veckan och leka med Ludvig. Hade de inte förberett med en assistent? Ludvig är ju säkert lite trött på er också. Ni har ju varit i samma rum!!! I över en månad... Hua, det är länge! Ni står ju dessutom för föräldraskapet dvs ni står just nu för mediciner sprutor mm. Far och morföräldrar står för längtan och oro. Ludvig känner sådant. Han behöver kanske någon som står för lek och kontakt med kompisar. Hans utrymme? Jag hoppas att du får någon liten tröst och kanske något tips som passar er. Jag vet hur jobbigt det är och jag önskar att någon kunde gå åtminstone ett av era steg åt er. Men så fungerar det inte. Kramar och tårar till dig och familjen /Annette

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag tycker ni sliter som djur för att få dagarna till att fungera för alla i familjen.
    Så något dåligt samvete tycker inte jag att du ska ha.
    Det är otroligt svårt för oss utomstående att förstå vad ni går igenom och sätta oss in i er situation.
    Kort och gott:
    Vi är bara människor....av kött och blod och med otroligt mycket känslor inom oss.
    Precis som Ludvig är arg och frustrerad....måste även ni få visa när bägaren är överfull....oavsett!
    Ibland kan det till och med lättare få barnen att förstå att vi vuxna också blir trötta,ledsna och frustrerade över saker vi inte kan råda över.
    Så fortsätt kämpa......det kommer löna sig längre fram =)!!
    Hoppas Ludvig inte drabbats av något allvarligt och att han snart är tillbaks hemma igen.
    Vet inte om ni får något ut av vad jag precis skrivit....men jag kände bara att jag måste kommentera.
    Kan på en liten basis ändå känna igen mig i er situation.....
    Ta hand om varandra!!
    Kramizar Sann & C:o

    SvaraRadera
  3. Nä, du ska inte ha dåligt samvete för att du tappar humöret. Ludvig vet garanterat att du älskar honom och att du finns där för honom även om du skäller mellan varven. Lilla loppan Nora passar säkert på att hitta på lite hon också i allt detta konstiga.

    Även under "normala" omständigheter (är det någonsin normalt?) får jag ibland upprepa det där "Älska mig mest när jag förtjänar det minst för då behöver jag det bäst" och så får det bli en kram trots att hjärtat bankar av ilska. Och ibland är inte ens kramar välkomna.

    Jag har ju tonårstjejer och tog till mig av en artikel som hette "Mera kramar än ramar". Det kan såklart inte jämföras med er situation med all oro och att slitas mellan hopp & förtvivlan.

    Bra att du skriver av dig och modigt att våga vara öppen med dina känslor.

    Många kramar från Karin

    SvaraRadera
  4. Hej!

    JA, vilken tuff tid ni har nu. Annette, jag känner dig inte mer än att jag har hört om er från Madde, men vilka kloka ord! Det finns massor att ta åt sig av som förälder! :-) Madde, jag tycker ni är hur tappra som helst! Det här är ju faktiskt ett trauma för hela familjen även om det är Ludvig som fått ta den största smällen fysiskt. Vi finns här för er! Om du så bara behöver komma hemifrån en liten stund så står kaffekannan färdig! Hoppas vi kan träffas snart!

    Kramar
    Linda

    SvaraRadera
  5. Hoppas det inte är något allvarligt med Ludvig så att han snart kommer hem igen .
    Ha inget dåligt samvete ni kämpar ju allt vad ni kan för att få vardagen att gå ihop.
    Kan absolut inte vara lätt .
    Vi finns här för er !
    Stora kramar Helena och Jörgen
    Ps kusinerna hälsar

    SvaraRadera
  6. Ååååå vilken tråkig nyhet nu igen att ni är tillbaka men som sagt mycket tillfälligt tror jag!!!!!
    Kan bara instämma i alla tidigare att ni vet var vi finns så bara hör av er om ni behöver NÅN hjälp eller bara sällskap på nåt vis. Vi finns här för er!
    Sen ska ni veta att hela er familj är de största och närmaste förebilder vi någonsin kan ha just nu och ni är helt otroliga som ens står upp som ni gör och kämpar........själv hade jag nog gömt mig under ett täcke för länge sen.:) Du förstår nog hur jag menar.
    Ni är helt enorma HELA familjen så försök så gott du kan verkligen att inte ha dåligt samvete för det lovar jag dig att Ludvig, Nora eller Kristian tycker att du förtjänar. Det du gör är ju av kärlek och för att du älskar dom!!!!

    Tusen kramar till er alla
    Fam. Fåhré

    SvaraRadera