fredag 9 oktober 2009

BMT


När klockan var sju så ville Ludvig gå och lägga sig men jag frågade om han verkligen ville lägga sig redan och då fick jag till svar, nej just det vi skulle ju ha fest idag. Fest, ja det kan man kanske kalla det. Vet inte om det var transplantationen som var festen eller om han tänkte på föregående dag då de hade fest ute i matsalen.
Ludvig åt inte mycket under dagen men på kvällen åt han ett knäckebröd. Han borde inte tycka det var så gott om slemhinnorna börjar ta stryk men tydligen gillade han det.
Lite efter 20 kom sköterskan in och gav medicin, en som ska förebygga att kroppen inte stöter ifrån sig den nya benmärgen och så kom en undersköterska och gjorde kontrollerna och gav honom lactolos för magen. Tyckte det var konstigt att han fick mer lactolos med tanke på att han hade varit så kass i magen dagen innan men förhoppningsvis vet de mest.
20.30 kom den ansvarige BMT sköterskan in och premedicinerade honom för då var benmärgen på väg. Ludvig fick Tavegyl som han gör honom trött, det är allergi medicin.
Vid 21 kom det två stycken från blodcentralen med påsen och då tillkallades jourläkaren. Strax efter var droppet inkopplat och Ludvig uppkopplad till blodtrycksmätaren, syresättningen till blodet och pulsen. Både sköterskan och läkaren satt här och kontroller gjordes varje kvart. Ludvig pratade oavbrutet och sköterskan sa till att han kunde försöka vila men Ludvig pratade vidare och till slut sa han, hur ska jag kunna sova när ni pratar :-)
Vid elva var allt klart och allt hade gått enligt planerna, inga konstigheter alls. Inga skutt på puls, blodtryck eller andningen så allt gick precis enligt läroboken.
Jag körde hem för att ta hand om Nora, mormor hade suttit hos henne. Det var skönt att kunna köra hem med den lättnaden att allt hade gått bra. Det hade varit svårare om något hade hänt under kvällen.
Ludvig fick en ny låtsaskompis igår, Max heter han och han är tvilling med Ludvig :-) Han satt bakom Ludvig medan han åt, han var med när han skulle sova och han är rätt jobbig för han stör Ludvig hela tiden och Ludvig bara skrattar åt honom. Tänk vad mediciner kan ställa till det för en :-) Ludvig hör röster igen, han säger till att vi ska stänga av kalle anka rösten. Det värsta är att det är hans egen röst som spökar i hans huvud.
Nu är det klart i varje fall, tänk det låter så stort med benmärgstransplantation och det var en påse med blod som droppade i på en timme. Fast man kan ju inte ropa hej ännu, det är lång väg kvar och han kommer säkert att bli mycket sjuk på vägen men vi är i varje fall på rätt sida nu...

9 kommentarer:

  1. Jag säger bara-
    älskade, älskade LilleLudvig.

    Hoppas ni kan vila er nu.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  2. Va skönt att det är gjort! Ja, tänk att en "påse blod" kan förändra livet! Fantastiskt! Vilka bra nyheter att Nora inte hade brutit nåt, och att läkaren tog lite hänsyn till er situation angående öroninflammationen. Skönt att det finns människor med empati. Jag hörde att kuratorn i Lund tyvärr inte hade det. Trodde att det var just det de var till för - stöd när man behöver!

    Kramar till er allihopa!

    SvaraRadera
  3. Vilken lättnad! Även om det nu inte låter så dramatiskt så är det ju ett fantastiskt stort steg på vägen, och en väldigt stor sak för kroppen.

    Hoppas att Max ska vara snäll mot Ludvig och underhålla honom lite :-)

    Fredagskram från Karin

    SvaraRadera
  4. Gud vad skönt att allt gick bra igår. Vilken lättnade det måste vara för er. Nu håller vi alla tummar att allt ska bli bra. Tänker på er hela tiden. Stor kram från oss i Svedala

    SvaraRadera
  5. Max är stolt och glad över att vara namne med Ludvigs låtsaskompis. Han lovar att vara snäll och finnas vid hans sida hela tiden.

    Nu är ni på andra sidan! Välkomna till oss!!! 3 stycken!

    kram
    Annette och Max.

    SvaraRadera
  6. Berätta för Ludvig att Malin, Lisa, Ebba, Elsa och jag har varit på teater och tittat på Vispar Du? Trevligt. Härligt fredagsväder. Jag blåser iväg min BAMSEKRAM till dig nu. Från Susanne

    SvaraRadera
  7. Å så var stora dagen ni och vi alla runt om er väntat på avklarad om än mkt kvar!!!
    Nu kan allt bara gå framåt och uppåt för er för ni vet........
    Man kommer bara en viss bit ner sen kan det bara gå uppför och allt som inte knäcker er gör er starkare.
    Vi finns och tänker på er var dag som går.

    Ps Så fantasktisk att följa er resa genom det du skriver och skicka även lite extra goa kramar till er lilla prinsessa som verkligen kan behöva mkt kärlek och vämre nu utan sin stora idol vid sin sida, vi tänker mkt på henne oxå.
    Tusen varma kramar till er
    Fam Fåhré

    SvaraRadera
  8. Nu ser vi alla framåt och sänder massor av kramar till den modige Ludvig.
    Tänker på er alla dagligen och följer Ludvigs resa mot vardagligheten.
    STORA Nallekramar från Kusinerna Isabelle och Kevin med farbror och faster i hälarna.

    SvaraRadera
  9. vad roligt med massa bilder i äldre inlägg - dem hade jag missat! ska visa Malin i morgon - hon sover nu. Särskilt kul där Ludvig sköter om nallen.

    Kram fr Karin

    SvaraRadera