onsdag 28 oktober 2009

Trettioförsta dagen

Natten var lugnare nu, inget dropp kvar så den kunde inte låta. En olycka under natten och en gång att gå upp och kissa så det kan man överleva. Jag och Kristian bestämde i förmiddags att han stannade hemma under dagen och kommer imorgon när han har lämnat Nora på dagis. Han började sätta undan fler saker på barnens rum och torkade av och städade deras rum för om vi kommer hem på måndag är det bra om det är färdigt.
Ludvigs humör går upp och ner, det svänger kraftigt bara på minuter och det är svårt att hänga med i svängarna.
Pratade med läkaren när han gick ronden och han sa att de godkänner de djur man har hemma men man bör inte skaffa några nya djur inom sex månader. Vilken tur att vi bara har fiskar, silverfiskar och dammråttor :-) Nej det som det handlade om var att har man djur hemma bör inte Ludvig ta hand om att göra rent till dem. Pratade även om hur man går tillväga med leksaker o sånt, om man måste tvätta av dem varje dag men det ska man inte behöva, det vi ska tänka på och det hoppas jag att man gör även om man inte genomgått en BMT och det är noggrann handhygien efter toalettbesök.
Jag tog upp det här med hans tänder, har jag gjort snart i en vecka med sköterskorna men han har klagat på sitt tandkött och att det känns konstigt. Det ser lite konstigt ut också, ena hörntanden ser man knappt. Det skickades en remiss till tandhygienisten som ska avgöra om hur påverkat tandköttet är för den ena medicinen, den han ska äta ett halvår, den kan ge en biverkning med tänderna. En mycket ovanlig biverkning, läkaren har aldrig varit med om det tidigare så han får vända sig till andra för råd om hur de ska göra. Det är väl ganska typiskt om Ludvig skulle få en konstig biverkning, varför gå enligt mallen??
Nu ikväll bjöd cancerföreningen på pizza, jättegod var den men Ludvig skulle tvunget inte ha någon utan det blev hans mjuka mackor, hällakakorna. Låt han äta det han vill, orkar inte ta den konflikten, det finns andra som är viktigare.
Idag när han har kissat har han klagat lite och sagt jag är färdig, färdig innan sista dropparna har fallit, det verkade som han hade ont så jag sa till nu ikväll när de gjorde kontrollerna. Han fick pressat ut några droppar och samma sak då, ajajaj. De testade med stickor om där var blod eller bakterier men det gav inget utslag men de sparade det till imorgon och ska då skicka iväg det på odling om läkaren tycker det behövs.
Måste berätta om hans tabletter, nu har de tagit bort allt dropp och då kommer en del av det att bli i tablettform så nu ikväll fick han en omgång. Två kortison eftersom hans egentliga dos är slut, två tabletter mot svamp i munnen, tre tabletter mot immunförsvaret, en tablett mot virus, en spruta med medicin mot blodtrycket som ges i sonden och en spruta med medicin för hans lever som också ges i sonden men han är grym med sina tabletter, han bara stoppar dem en efter en i munnen och sväljer ner med vatten utan minsta protest. Detta är kvällsdosen, där är en likadan på morgonen och då är där någon mer tablett. Superduktig!
Jag pratade med Nora i telefon i eftermiddags och varje gång så säger hon prata Ludvig men han har svårt att höra och uppfatta i telefon så han vill inte. Jag berättade för henne att han kommer hem på måndag och då hörde jag bara en upprepning flera gånger, Uvig em månda, Uvig em månda, mamma osså. Så glad hon blev när hon hörde det, inte för att hon har någon tidsuppfattning men ändå. Vi har sagt att på söndag när hon fyller år så ska vi ta hit henne här och så ska de få träffas där ute. Måste ta med videokameran och filma detta stora, det kommer att bli lika stort för de båda två, de har inte setts på fem veckor då.
Läkaren sa att det är inte andras bakterier som man är mest rädd för efter en transplantation utan det är Ludvigs egna bakterier. Man har visst en hel det virus som ligger latent i kroppen och vid en transplantation när de vita blodkropparna är på väg upp så är risken stor att dessa virus förökar sig i hans kropp men de tar prover en gång per vecka för att upptäcka detta i tidigt skede och ge behandling direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar