måndag 19 april 2010

Synpedagog

Idag kom den stora dagen då synpedagogen från Lund skulle komma och titta på Ludvig. Ludvig och Kristian satt och lekte på Ludvigs rum när hon kom. A gick upp på rummet och började prata med honom men han bara vände sig om och ville inte alls kännas vid henne. Kristian gick ut från rummet för att de skulle få en chans att lära känna varandra men Ludvig mest kurade ihop sig och satt och tittade ner.
Vi gick ner istället och pratade och A hade en ljusmätare med sig för att hjälpa oss med ljussättningen här hemma. Där vi sitter och äter var det enda stället som vi fick godkänt på :-) annars har vi alldeles för mörkt här hemma. Så det betyder att jag får en anledning till att åka till Ikea och leta lampor :-) Får inte vara spotlights, man tror att de ska ge mycket ljus men de bländar mer än de gör nytta.
Fick många nyttiga tips från henne men hon vill gärna träffa honom fler gånger innan hon vågar lämna något utlåtande. Hon tyckte det verkade som om där var mycket lite syn hos honom om där var någon alls. Hon fick ingen ögonkontakt alls, hon testade olika saker för att fånga hans uppmärksamhet utan resultat. Vi får se vad de nya glasögonen gör för nytta, vi ska vara i Lund på måndag för att få nya glasögon.

Pratade mycket om hur viktigt det är att vi i hans omgivning är lyhörda för hans behov, hon sa att han var duktig på att uttrycka sig om vad han ville men många saker måste vi vara lyhörda på.
Ett exempel är att vi som föräldrar ger ofta våra barn ett extra leende när vi går förbi eller när vi tittar på dem när de leker. Barn som inte har seendet märker inte detta utan då måste man göra på andra sätt, extra kramar, beröring och pussar, talet är en viktig bit, att berätta att man är i närheten, låta honom känna på en för att lära sig känna igen på det sättet.
Hon har ett samarbete med vårt team på Hab så nu kommer hon att ta med det hon såg idag och prata med dem.

Väldigt intressant var det idag och lärorikt och vi ska ses igen i slutet av maj, då ska vi ha fixat vår belysning och så ska hon göra nya mätningar. Då har även de nya glasögonen kommit så...all hjälp och tips vi kan få är välkommet. Det är en helt ny situation vi är i.
Sa just till henne att det måste vara svårt att förlora synen när man har sett tidigare men det sa hon att det var inte en nackdel utan tvärtom, han har så mycket med sig, vet hur allt ser ut sen tidigare och har bilderna klara i huvudet medan ett barn som föds blind har inga bilder alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar